Sursa foto: Marius Bodea | Facebook

Tabloul inovării europene plasează România mult sub ţări cu o populaţie şi un potenţial mult mai mic decât cel al ţării noastre. Cipru şi Luxemburg sunt considerate ţări puternic inovatoare. Malta sau Slovenia se încadrează la categoria “inovatori moderaţi”. România, ţara zecilor de mii de doctorate, cu centrelor universitare care au deja o tradiţie şi cu cercetători apreciaţi peste tot în lume, abia a prins capitolul “inovatori emergenţi”.

De ani de zile, nu reuşim să depăşim această “emergenţă. Din punct de vedere al inovării, România se află abia la 32,6% din media Uniunii Europene. Dar, cel mai grav, din 2015 încoace, s-a înregistrat o scădere de 24% a resursei umane înalt calificate.

Acest raport, gestionat în comun de DG Research & Innovation şi DG GROW, confirmă statistic ceea ce simţim şi noi zi de zi: nu mai pleacă din România doar acele categorii de populaţie care caută un salariu mai bun în altă parte, ci chiar şi acei români cu venituri peste medie şi calificări ridicate, dar care vor să trăiască într-o societate aşezată.

Guvernul se laudă că înregistrăm creştere economică şi că am intrat în categoria ţărilor cu venituri înalte. Doar că bunăstarea financiară nu mai este suficientă pentru a ţine în ţară cercetători de top, de exemplu. Şi oricum, această creştere economică se duce, de prea multe ori, pe cheltuieli risipitoare, de tipul podurilor care se prăbuşesc după un an sau a unor licitaţii trucate şi supraevaluate, în loc să meargă spre direcţia care ar poziţiona România în prezentul tehnologic şi în viitorul care aparţine acelor ţări care inovează.

Performanţa UE în materie de inovare a crescut cu aproximativ 10% din 2015. În România, procesul e tocmai invers. Societatea este tot mai deprofesionalizată, persoanele cu abilităţi sunt tot mai greu de găsit. Orice antreprenor poate să depună mărturie despre eforturile uriaşe pe care le face de fiecare dată când trebuie să angajeze un meseriaş.

Din România au început să plece chiar şi cei peste 40 de ani, oameni care, în mod normal, ar trebui să formeze acea populaţie care împinge înainte o ţară, pentru că are suficientă experienţă şi pregătire, dar şi încă destulă energie pentru a se implica. Din păcate, mulţi îşi consumă energiile în altă parte.

Şi cum ar putea fi altfel când însuşi ministrul Educaţiei este prins cu un furt intelectual?

Marius Bodea
Senator USR

untitled-2