JILŢUL GOL

0
446

Jiltul gol ii apartine lui Traian Basescu si s-a aflat, desigur, la figurat, marti, alaturi de tribuna Senatului. Unui jilt al lupului singuratic. Din care principalul protagonist a lipsit. Pentru ca nu a fost invitat. Un caz fara precedent. Ca i-a scandalizat pe vechii sai tovarasi de drum. De ce a lipsit actorul din jilt? De ce, intr-un moment aniversar atat de important, 150 de ani de la infiintarea Senatului, una dintre institutiile de acest fel cu cea mai mare traditie in Europa, presedintele vremelnic al acestui stat a ramas dincolo de clanta? A fost o sanctiune? A fost o sfidare? A fost un avertisment dat de senatori?

Pentru o persoana picata din Luna, pentru un strain care afla intamplator ca, intr-un moment atat de important in viata unui stat de drept, persoana care detine functia prezidentiala este ignorata, este sfidata si nu este invitata alaturi de celelalte personalitati – Patriarhul, seful Bisericii Catolice, Familia Regala, fostii presedinti ai statului, conducatorii celor mai importante institutii -, ei bine, un asemenea moment este socant. De neinteles. Ce ar fi trebuit sa comita acel presedinte al statului pentru a merita un asemenea afront?

Inca presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu a fost de doua ori suspendat de Parlament si continua sa se afle la butoanele institutiei prezidentiale doar cu sprijin extern si utilizand pur si simplu un truc furnizat de Curtea Constitutionala intr-un moment in care era mai politizata decat acum. Motiv pentru care, chiar dupa prima suspendare, el nu numai ca a demonizat Parlamentul acuzandu-l, in mod public, de toate relele lumii, dar a si incercat sa-l decimeze. Iar instrumentul ales, in aparenta democratic si constitutional, a fost, de fapt, o smecherie. Nedemna de o persoana detinatoare a unei functii atat de inalte. Utilizandu-si una dintre prerogative, domnul Traian Basescu a organizat un referendum pentru un sistem unicameral, programandu-l, cu sprijinul Guvernului marioneta, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Astfel incat cetateanul sa fie cat mai bulversat. Iar un referendum de o asemenea importanta, din nefericire, nu a fost precedat de o dezbatere serioasa, de o informare atenta a cetateanului, pentru ca acesta sa stie ce voteaza. Asa ca, din punct de vedere formal, Traian Basescu a reusit sa construiasca un referendum prin care cetatenii Romaniei au aratat ca doresc desfiintarea Senatului, dar, in continut, procedura s-a transformat intr-o fasaiala. Pentru ca ar fi trebuit sa urmeze un proiect de modificare a Constitutiei pentru care domnul Traian Basescu nu a gasit suficienti parlamentari si apoi inca un referendum pentru Constitutia revizuita. Aceste proceduri nu s-au mai putut face.

Domnul Traian Basescu este oaspetele refuzat al aniversarii a 150 de ani de istorie a Senatului Romaniei si, la figurat, jiltul ocupat de el a ramas gol, intrucat asa au decis parlamentarii. Sa nu-l invite. Sa sanctioneze tentativa lui de a lichida Senatul. Sa-i avertizeze, pe aceasta cale, si pe viitorii presedinti ca totul are o limita.

Pe jiltul gol au varsat lacrimi senatori dintre cei care l-au sustinut pe Traian Basescu, inclusiv atunci cand el a incercat sa lichideze institutia. Institutia in care, in semn de protest, au ramas. Si nu s-au retras.

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sursa: http://www.sroscas.ro/

Foto: www.monitorulcj.ro[dropcap color=”#888″ type=”square”]A[/dropcap]

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.