În ce direcție vor să ne îndrepte?
Nu știu de ce , dar din ce în ce mai des mă gândesc dacă nu cumva există un interes ca România să nu mai fie o putere economică și politică, dacă nu cumva există un scenariu prin care să fim desființați, iar onor guvernanților noștrii să nu le pese.
Odată intrată în hora datoriilor, a împrumuturilor și dobânzilor FMI-ului sau a nu știu cărui trust financiar internațional, România și-a cam pierdut independența, iar „deștepții și luminații” noștri guvernanți sunt obligați , dacă nu cumva fac acest lucru benevol și cu bună știință, să accepte să facă tot felul de acțiuni impuse, acțiuni care ne înfundă tot mai mult în datorii și ne sărăcesc pe zi ce trece.
Ce poate fi mai edificator decăt faptul că delegația FMI insistă să ne vindem ce mai avem din fosta noastră industrie? Se pare că pentru cei de la FMI nu contează inflația și deficitul bugetar. Mai nou acestea nu sunt niște impedimente pentru negocierea unui nou acord, ceea ce contează pentru ei este faptul că ne-am permis să nu scoatem, încă, la mezat ce mai avem în domeniul energetic, feroviar sau cel al resurselor naturale. Pentru ei, cei de la FMI, nu contează faptul că unele firme din acest domeniu au un acționariat în care România nu mai este majoritară. Trebuie vândută partea pe care o mai deține statul român, atât doar.
M-am întrebat și eu de ce această insistență și am ajuns la concluzia că poate prezența unor reprezentanți a statului român în consiliile de administrație a acestor firme deranjează investitorii majoritari, care, dacă nu mă înșel, în majoritatea lor, dacă nu în totalitate, au fost aduși de cei de la Fondul Monetar sau de alte structuri financiare.
S-a insistat și se insistă pe privatizarea căilor ferate. Pentru ce? Din ce în ce mai tare cred că se dorește doar efectuarea unor artificii financiare care să aducă bani mulți în buzunarele unora. Niciun investitor normal nu-și bagă banii în ceva care nu este rentabil și nu-i aduce cât mai repede profit. Ținând cont de această regulă nu poți decât să te întrebi de ce nu ia statul acest profit? Ni se spune că statul ar fi cel mai prost manager. Să avem pardon, managerii sunt răi sau buni, cinstiți sau hoți, ori proști indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat. Așa sunt ei. Problema mare estre că o firmă de stat poate fi mai ușor controlată decât una privată, iar „învârtelile” mai pot fi ascunse o dată la patru ani, când se scgimbă guvernarea. La particular, supravegherea statului este aproape zero, iar statul nu poate să impună firmei respective cine știe ce reguli.
Că vorbeam despre CFR! Știți de ce Marea Britanie și-a vândut și și-a privatizat transportul de marfă pe căile ferate? Cu siguranță că nu. Nici ei nu au știut, că de aceea în momentul în care a văzut adevăratele efecte, au făcut ce ar trebui să facem și noi cu multe dintre societațile vândute pe doi lei. Regatul Unit al Marii Britanii a renaționalizat, e drept că prin cumparare, transportul de marfă pe calea ferată. Niciun oficial tomân nu aduce aminte despre acest fapt. De ce oare? De frică, sau să fie altă cauză?
Noi suntem somați să vindem în loc să eficientizăm și apoi să incasăm profitul. De ce să vindem și să stăm, apoi la la mâna altora? Pentru a face pe plac sau a ne ploconi în fața celor de la FMI? De ce nu procedează și ministerul nostru de resort ca și cel al vecinilor noștri din sud?
Bulgarii țin cu dinții și nu vor nici în ruptul capului să vândă treimea de acțiuni pe care o dețin la E.On Bulgaria, societate la care acționar este și alt stat cătuia nu i se cere să vândă. Noi ne-am dat tot gazul statului francez. Bulgarii au iefrinit gazul, la noi s-a scumpit.
Același fenomen se întâmplă și cu energia erlectrică. Statul Bulgar este acționar în acest domeniu. La 1 ianuarie 2013, bulgarii au ieftinit energia electrică, la noi s-a scumpit. Oare de ce la ENEL, statul român este forțat să vândă partea lui de acțiuni în timp ce statul italian care deține aproape 31 la sută din acțiuni nu? S-ar putea să vedem că acțiunile noastre vor fi cumpărate chiar de statul Italian. Oare de ce reprezentantul FMI s-a referit special la pachetul de actiuni pe care statul român îl mai deține la Electrica Oltenia și nu s-a referit la cel pe care statul Ceh îl deține la această companie prin CEZ, firmă a statului ceh?
Mă întreb și eu: Ce naiba, celelalte state, statul ceh, statul francez sau statul italian sunt mai bune gospodare decât statul român, că doar se spune că statul este, nu prost, ci foarte prost gospodar? De ce toți experții financiari prezenți în România doresc doar vânzarea acțiunilor și nu eficientizarea societăților în care statul român are acțiuni? Nu vi se pare că se acționează concertat pentru satisfacerea mofturilor unor grupuri de interese. Oare, în ce direcție vor să ne îndrepte?
Dorel Lazăr