Henry Ford Și Hugo Boss „creatorii” lui Hitler

0
635

Henry Ford Și Hugo Boss „creatorii” lui Hitler

             de Alexandru PREDA

Cele două nume cu rezonanță mondială au fost susținătoare arzătoare ale lui Adolf Hitler și ale doctrinei acestuia. Ford a simpatizat cu Hitler și cu Partidul Nazist, însă până în prezent nu a apărut nicio dovandă concretă cum că marele industriași american l-ar fi finanțat pe Hitler. Pe de alta parte, Hugo Boss a fost membru al partidului Nazist și a trecut de la confecționarea de uniforme pentru polițiști și poștași la producerea în masă a uniformelor SS.

Datoriă declinului economic în care se afla Germania, declin economic care l-a împins pe Hitler la putere, în (1931) prin înscrierea „croitorului” de la Metzinger în partidul Nazist, acesta reușește să obțină finanțare de la “Schutzstaffel”(SS). Acesta a afimat că s-a alăturat naziștilor pentru a scăpa de faliment și nu pentru că îmbrățișa ideologia sau planurile naziste. Indiferent care este adevărul, afacerea sa a prosperat, profitul său într-o perioadă de 9 ani crescând de 48 de ori. Rapoartele istorice relatează și faptul că Hugo Ferdinand Boss a folosit prizonieri și sclavi pentru a acoperi cererea masivă de uniforme în ultimii ani de război. Au fost folosiți 40 de prizonieri și 150 de sclavi pentru a creea uniformele Naziste. În (1946) după terminarea războiului, datorită afilierii sale la partidul Nazist, dar și a legăturilor economice cu SS-ul, acestuia i-a fost interzis dreptul la vot, dar și dreptul de a mai conduce afaceri. A fost amendat și cu 100.000 de mărci. Moare la numai 2 ani de la izbucnirea procesului, însă firma sa supraviețuiește!

Henry Ford, industriașul american, cel care a revoluționat industria automobilelor, a fost un mare admirator a lui Hitler și al acțiunilor sale antisemtice. Intervievat de un reporter american în (1923) în legătură cu suportul financiar primit din partea lui Henry Ford pentru susținerea partidului său, Hitler a respins această ipoteză. Un asociat a lui Hitler, Kurt Ludecke, afirma în (1937) că a fost trimis în America în (1924) pentru a strânge fonduri în numele partidului Nazist, însă misiunea sa nu a fost încununată cu succes. În (1933) un Comitet Constituțional a investigat acuzațiile aduse lui Henry Ford cum că ar fi susținut financiar partidul Nazist, însă nimic nu a putut fi dovedit.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial multe brad-uri celebre de azi au încercat din răsputeri să-și ascundă trecutul pătat și să îndepărteze „emblema” nazistă care le-a fost imprimată în perioada războiului. Chiar dacă numele lor ne sună cunoscut, uneori ele revin în actualitate ca urmare a unor scandualuri pentru colaborarea cu naziștii și nu pentru cele mai noi produse sau creații. 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.