FANE, DE LA FURTURI AUTO, I-A PUS GÂND RAU LUI GHITA

0
270

FANE, DE LA FURTURI AUTO, I-A PUS GÂND RĂU LUI GHIŢĂ 

 

de Alexandru PREDA

     

        Se spune că dacă zidurile au urechi, trenurile au poveştile lor. Oamenii se confesează de plictiselă sau din alte motive.Trenul în care mă aflu se deplasează din punctul A către punctul C şi brusc în compartiment apar doi cetăţeni, harnici şi oneşti după conversaţiile lor, destul de amabili şi  cu spatele lucrat la sala… Totul e absolut în regulă şi rupt din cotidian.

Afaceri cu… volan pe dreapta

Regatul Unit al Marii Britanii este un fel de rai românesc. Acolo găseşti… de lucru, de combinat, de cerşit şi mijloace de transport cu volanul pe partea dreaptă. Regula de aur în izbânda afacerii e să ai norocul să-ţi întâlneşti fraierul pe stradă, în rest e vorbărie. Acest lucru îl aflu cu surprindere de la colegii de compartiment. Ei mergeau până la Cluj să prindă zborul de Anglia.  E simplu, povestesc ei,  merg cam de 2 ori pe lună cu avionul, iar la întoarcere folosesc un alt mijloc de transport, o maşină sau două… în funcţie de englezul pe care îl pot „combina” din vorbe şi semne. Fiecare transport le aduce 400-500 de Euro, însă în vară, au plănuit extiderea afacerii.

Fane, de la furturi auto, i-a pus gând rău lui Ghiţă  

      Gara din Craiova rămâne în urmă, cu posterul Olguţei Vasilescu rezemat pe stâlpul peronului. După 20 de minute, un băiat se bâlbâie pentru câteva clipe,  când primeşte un telefon…  reuşind într-un final să-şi găsească vorbele şi să încheie conversaţia. ,,Emoţionat”, şi mai mult prin semene,  îi transmite ,,Englezului ” (pentru că era plecat de ani buni în Anglia – partenerul de călătorie ) că îl caută  şefu’ – Fane de la Furturi auto Craiova!

“Tăierea porcului”
Fotografie realizată de Radu Lazar

      Şefu’ i-a pus gând rău lui Ghiţă şi vrea  ca el să-i fie complice, crezând că este  expert în mânuirea cuţitelor. Dar munca e muncă, dar şi şefu’ e şef şi …trebuie ajutat.

     După câteva  telefoane cu „Ziaristu’ ”, „Generalu’ ”, „Securistu’ ”, ,,Ion din Brestii”, problema e rezolvată. Şefu’ este sunat din nou  şi asigurat să stea liniştit, cazul poate fi deja închis că s-au găsit autorii. Vin tovarăşii să-l „spintece” pe Ghiţă, iar el nu trebuie să-şi bată capul cu nimic. Au ei pârlitor, butelie, saci de plastic, totul e… din manualele muncii de poliţie.

      În rest… noi ştim cine este Fane de la furturi auto, iar atâta timp cât întâmplarea  face parte din ansambul datelor şi obiceiurilor româneşti, nu ne interesează cine l-a tranşat pe Ghiţă.

      Ciudată nu este întâmplarea şi nici conversaţia, ci doar conexiunea dintre aceşti cetăţeni oneşti şi  harnici, care îşi câştigă existenţa făcând naveta între Anglia şi România ,,importând maşini cu volanul pe partea dreaptă” şi un agent de poliţie care apără şi protejează integritatea cetăţenilor şi, supriză, autovehiculele  acestora.

      Dar dacă totul ar decurge  normal, în România…  trenurile  nu ar mai avea întârziere.

 

 

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.