Cu democrație-i greu

0
421

Întotdeauna m-am îndoit de Crin Antonescu. Nu l-am văzut și nu-l văd președintele acestei țări. Totuși l-am admirat pe „viitorul preşedinte” al ţării, aşa cum îi place să i se spună, pentru faptul că a știut cu cine să se înconjoare și mai ales că a știut de cine să se ferească. Problema este că procedând în acest fel domnul Antonescu s-a ales, în preajma sa, doar cu cei care-i deschid ușile sau îi îdepărtează scamele de pe haine și are puțini oameni care-i spun adevărul verde în față. După cum merg lucrurile, mai mult ca sigur că cei din urmă vor fi izolați și o să mai auzim de ei doar când, sătui de regimul dietetic impus vor face o conferință de presă și vor anunța fracționarea partidului liberal.
Cred, după părerea mea, că domnului Crin Antonescu nu o să-i prea cadă bine la stomac atunci când va cădea în sondaje și va fi întrecut procentual de Klaus Johannis, Victor Ponta, sau chiar Sorin Oprescu? Totul se va întâmpla numai și numai din cauza domniei sale deoarece, se pare că a cam uitat, istoric fiind, ce este democrașia și mai ales democrația liberală, procedând aidoma unui monarh, ca să nu spun alt termen, care decide și impune regulile sale, că așa vrea el.
Se pare că domnul Antonescu a uitat că a fi liberal înseamnă protejarea constituțională a libertăților și drepturilor individuale de către guvern, condiţie impusă încă din epoca Iluminismului. Se pare că domnul Antonescu a uitat că a ajuns la putere în urma unor adevărate „războaie sociale” transformate în speranță de către o mulțime de cetățeni care s-au solidarizat și au solidarizat cu domnia sa și alianța din care face parte. Domnia sa a uitat că cei care l-au votat l-au pus acolo pentru a le reprezenta interesele și să genereze o viață mai bună și mai sigură.
Milioane de oameni au fost la vot și l-au votat pe domnul Crin Antonescu validându-l parlamentar. Milioane de oameni au fost la urmne și au validat un referendum prin care au cerut și abilitat Parlamentul să schiumbe Constituția pentru a avea un Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari. Miloane de omeni au fost la urne și au votat, la prima suspendare, pentru ca președintele țării să rămână președinte, apoi milioane de oameni nu s-au prezentat la urne solidarizând pentru a invalida referendumul prin care se dorea suspendarea președintelui. Mă întreb acum: dacă pentru domnia sa voința electoratului a fost democratică, validă și recunoscută, nu același lucru ar trebui să se întâmple și cu celelalte cazuri? Oare a uitat istoricul Antonescu ce este democrația, sau în acceptiunea domnuiei sale democrație este bună doar atunci când se află dumnealui în avantaj?
Știu că democrația liberală este un fel de poveste despre oameni, despre felul cum interpretează evenimentele, apreciază timpul lor și iau hotararile care le vor influența viața pe perioade mai mult sau mai puțin îndelungate. La alegerile din decembrie oamenii au văzut problemele, adevărate, cu care se confrundă țara și și-au găsit niște lideri pe care i-au crezut a fi în stare să poată să-i scoată la liman, demonstrând că, în România, democrația liberală functionează. Ce au primit în schimb? Știe toată lumea ce: promisiuni, scumpiri, biruri noi, circ și scandal. Mai nou electoratul a înțeles din declarațiile domnului Antonescu faptul că sunt ilegitimi, că au votat degeaba, că dorințele lor exprimarte, democratic prin vot, nu coincid cu interesele personale ale domnului care ocupă fotoliul de președinte din Parlamentul României. Electoratul a înțeles că deși a fost votat și susținut de milioane de oameni, președintele României este ilegitim, în ochii domnului Crin Antonesci. A mai ințeles elecrtoratul că deși a fost validat, referendumul privitor la parlamentrul unicameral și scăderea numărului de parlamentari, acesta este ilegitim, în accepțiunea domnului Crin Antonescu, deși Biroul Rlectoral Permanent, Curtea Constituțională și toate celelalte foruri l-au validat.
În concluzie, declarațiile domnului Crin Antonescu, declarații prin care spune că nu recunoaște legitimitatea președintelui și a referendumurilor pot fi calificate, în cel mai fericit caz gafe politice, sau dacă se iau de bune vorbele domniei sale, tendințe de alunecare spre nerespectarea statului de drept, spre totalitarism.
Eu personal am motive să mă tem că purtat de biruință, domnul Crin Antonescu, a atins starea euforică a învingătorului și că a uitat tot ceea ce a învățat în școală și facultate despre democrație și puterea și voința poporului.
Cred că îmbătat de aburii biruinșei și succesului domnul Antonescu a uita, la doat câteva luni de la alegeri, că principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii. Dacă va continua să marșeze în comntinuare pe această cale, atunci cred că domnia sa a uita cum functionează democrașia liberală pe care, cică, o reprezintă și că are toate șansele ca în viitorul nu prea îndepărata societatea să se răzbune. Lucru acesta se va vedea , cu siguranță, în viitoarele sondaje. Mă întreb ce va face atunci când va scădea alarmant în sondaje și va fi întrecut, spre exemplu, de Klaus Johannis? Se va da la o parte din cursa pentru Cotroceni? Va lăsa locul unui candidat mai bine plasat, deoarece așa vrea poporul care este puterea suverană într-o democrație adevărată, sau nu mai vrea președinte?

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.