CRIZA DE CREŞTERE

0
461

Partidul National Liberal merge la Congres. Un Congres extraordinar. Generat de o criza. Aceasta a fost declansata imediat dupa europarlamentare, cand presedintele Crin Antonescu a demisionat. Anuntand ca nu va candida nici la alegerile prezidentiale. Si ca nu va accepta o noua nominalizare ca sef al liberalilor. Aceasta demisie, un gest unic de onoare in istoria recenta a Romaniei, a fost urmata de o noua situatie fara precedent. Asumandu-si raspunderea pentru rezultatele, sub asteptari, ale alegerilor, a demisionat, in bloc, intregul Birou Politic National. Practic, PNL s-a autodecapitat. Iar acum, la sfarsitul acestei saptamani, urmeaza desemnarea, printr-un Congres extraordinar, a unui nou staff. Si nu numai atat. Vor fi adoptate decizii cardinale privind conduita viitoare a partidului. Criza PNL s-ar putea transforma intr-o criza de crestere. Sau nu.

Au fost multe elemente care au declansat autodecapitarea PNL. Iata o simpla enumerare. Nestabilirea unor conditii ferme de lucru, in regim de guvernare cu partenerii din PSD, in interiorul USL. Lipsa de consistenta si absenta oricarui management la sedintele staff-ului USL; inexistenta chiar si a unor procese-verbale in care sa se consemneze ce s-a stabilit. PNL a cedat, neingaduit de mult si in defavoarea cetatenilor Romaniei, atunci cand a fost croita structura Guvernului USL. Ministrii PNL nu au urmarit cu consecventa indeplinirea obiectivelor de sorginte liberala si multi dintre ei au cazut incet-incet, fara a fi controlati in vreun fel de partid, sub influenta lui Victor Ponta. Incheierea unui pact, cel putin blamabil, de coabitare intre Ponta si Traian Basescu, denuntat, dar totusi tolerat de liberali. Cedarea cu prea multa usurinta a Ministerului Justitiei si acceptarea compromisului urias, de o gravitate exceptionala, al impartirii conducerilor marilor Parchete intre Basescu si Ponta si neiesirea imediata, din acest motiv, de la guvernare. Acceptarea umilirii Parlamentului prin continuarea, in ritm accelerat, a practicii ordonantelor de urgenta si prin respingerea, in serie, de catre membrii Guvernului din care faceau parte si liberalii, a initiativelor legislative ale parlamentarilor. Ruperea USL intr-un moment psihologic inadecvat si fara oferirea de explicatii convingatoare electoratului; gestionarea foarte slaba a acestui eveniment extrem de important. Absenta oricarei strategii coerente si integrate de comunicare publica, in conditiile in care PSD si-a dezvoltat hiperactivitati in aceasta directie. Refuzul de a colabora cu institutele de cercetare de piata si pierderea competitiei propagandistice prin manipularea de catre altii a rezultatelor sondajelor. O decizie fatala legata de cazul Mircea Diaconu; decapitari succesive ale conducerii unor organizatii locale, avandu-l la origine pe Daniel Chitoiu si dorinta acestuia de a monopoliza puterea in PNL; aceasta a condus la dezorganizarea, in zone intregi, a activitatii de partid si la descurajarea retelelor PNL din teritoriu. Si am putea continua tot asa inca mult si bine. Ce urmareste, din aceasta perspectiva, Congresul extraordinar?

Sansa liberalilor este ca, descifrand in mod corect si curajos o serie de greseli ale trecutului, sa construiasca un mecanism prin care acestea sa poata fi evitate in viitor. O noua conducere va trebui sa arate altfel si sa nu mai poata fi dominata de fel de fel de Chitoi. Legatura dintre staff-ul partidului si baza acestuia trebuie sa se consolideze. Ceea ce presupune, in mod necesar, o noua modalitate de alegere a membrilor Biroului Politic National si alte mecanisme de adoptare a deciziilor in interiorul partidului.

Din aceasta perspectiva, pentru prima data dupa multi ani, in PNL nu se va mai vota o lista. Isi depune cine doreste candidatura, pentru orice functie in care crede ca va fi eficient, isi pledeaza cauza, isi face campanie in interiorul partidului, iar delegatii la congres vor alege. Evident, pentru ca ne aflam in politica, se fac jocuri. Se fac aranjamente. Candidatii isi fac lobby. Se constituie, in vederea alegerilor, centre de putere. Acestea se vor confrunta la Congres. Dar important este ca acest mecanism este pus in miscare si exista toate sansele ca el sa functioneze. Dovada ca e bine sau ca e rau o vom avea la sfarsit. Va exista un alt staff de conducere sau vor fi aceiasi cei care vor hotara in numele celui mai important partid din opozitie.

Dar provocarea acestui Congres extraordinar este mult mai ampla decat inlocuirea, mai mult sau mai putin profunda, a unei garnituri de conducere. Daca se va dovedi ca este o criza de crestere, atunci vom mai avea, la capatul acestui Congres, cel putin doua decizii cardinale. Una legata de controversata decizie a trecerii PNL in randul parlamentarilor populari europeni, cea mai importanta familie politica din UE, si cealalta vizand proiectul istoric, de atatea ori ratat pana in prezent, al unificarii dreptei. Ambele decizii sunt greu de luat. Ambele decizii vor starni contrareactii. Ambele decizii vor da apa la moara unora dintre cei care graviteaza in jurul gruparii Tariceanu. Noi vorbim de unificarea dreptei, in conditiile in care cel mai important partid de dreapta este inca torpilat din interior de cei care se aliniaza langa PSD, prin intermediul lui Calin Popescu Tariceanu. Iata o ironie a sortii. Si, cu toate capcanele uriase puse in calea ei, totusi a sosit momentul istoric ca dreapta sa se unifice, construindu-se, astfel, o contrapondere reala si durabila a stangii.

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sursa: http://www.sroscas.ro/

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.