Anticoruptia trece pe la un ospiciu

0
1129

Claudiu Sorin Dumbraveanu, fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, este declarat nevinovat. In mod definitiv si irevocabil. Nu a incalcat nicio lege penala. In urma cu doi ani, omul a fost arestat, plimbat cu catusele la maini si supus obisnuitului linsaj mediatic. Si-a pierdut functia detinuta in statul roman, iar reputatia lui a fost calcata in picioare. Insasi fosta sefa antimafie a trecut printr-o experienta asemanatoare. Cu observatia ca, in cazul Alinei Bica, nu s-au inchis inca toate dosarele. Dar urmeaza. Ce se intampla cu anticoruptia? Face un stadiu necesar la ospiciu?

Pentru ca domnul Claudiu Sorin Dumbraveanu sa isi piarda statul profesional, pozitia sociala si onoarea, nu a fost nevoie decat de un procuror. Un simplu procuror, scapat de sub orice control si imaginandu-si, in cel mai bun caz, ca este un Fat Frumos aflat in lupta cu balaurul, a fost de ajuns. Si, probabil, se mai fac vinovati de prigonirea unui om unul, doi judecatori “de serviciu”, aflati in campul tactic SRI, care au semnat, pe banda rulanta, mandatele de retinere si arestare. Justitia in sine  a facut, in acest caz, dreptate. Dar ce fel de dreptate?

Doamna Alina Bica, plimbata zeci de zile prin Beciul Domnesc, se apropie si ea, cu pasi repezi, de capatul tunelului. Acolo unde va vedea lumina libertatii. Nu a fost oricine. Inainte de a fi azvarlita din Olimp, probabil in urma arbitrajului lui Zeus, Alina Bica a fost seful antimafiei din Romania. Si a intrat intr-o rivalitate cu celalalt stalp al luptei anticoruptie. Cu doamna Laura Codruta Kovesi. Cu mult timp in urma, s-a trezit umflata de pe strada, ca ultimul infractor, si azvarlita in beci. De atunci, sabia lui Damocles a stat deasupra capului ei.

Spre deosebire de domnul Claudiu Sorin Dumbraveanu, Alina Bica nu este nici pe departe o victima inocenta a sistemului. Dimpotriva, cat timp a condus antimafia, a participat la elaborarea unor legi rele si a nenumarate proceduri care incalca drepturile omului. Ea este unul dintre calaii sistemului conceput de Traian Basescu. Un complice al acestuia. Ca, apoi, la varful asa-zisei lupte impotriva coruptiei, transformata intr-o tipica lupta pentru putere, a intervenit o dihonie, efectele nu-i pot transforma pe participanti in eroi. Oricat de mult au suferit.

Ma intorc, insa, la domnul Claudiu Sorin Dumbraveanu si ma intreb: ii mai poate reface cineva statul profesional? Ii mai poate da cineva inapoi timpul pierdut? Ii mai poate cicatriza cineva suferintele prin care a trecut? Cum isi mai recupereaza acest om onoarea? Raspunsul poate fi sintetizat intr-un singur cuvant: nicium.

Astfel incat apare, cu necesitate, al doilea set de intrebari. Cine raspunde? Cum vor raspunde procurorii, al caror abuz a fost dovedit, in cazul acestui om, in cazul a sute de alte persoane si chiar si in cazul Alinei Bica? Vor raspunde acesti procurori doar profesional, doar moral, doar pecuniar sau vor raspunde penal? Raspunsul sintetic si crud este in trei cuvinte: nu vor raspunde. Nu avem o legislatie clara pentru asa ceva. Si, conform unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii nu raspund nici macar pentru abuz in serviciu.

In schimb, raspunde o tara intreaga. Nu numai fiindca a fost traumatizata, nu numai fiindca i-au fost oferite, in serie, istorii false despre lupta anticoruptie, ci si pentru ca statul incepe sa plateasca. La greu. Sub forma de despagubiri. Intr-un ritm care va necesita, in viitor, crearea unei noi institutii. Un fel de administratie nationala pentru restituirea, catre victime, a zilelor si timpului pierdut si pentru despagubirea pentru suferintele indurate.

Exista, insa, si un pret politic? Raspunsul tine tot de ideea de ospiciu. Pretul politic ar trebi platit de toti cei care au participat la constructia “sistemului” si ale caror rivalitati si certuri din Olimp au reverberat si au curentat intreaga societate. Politicienii din varful acestui sistem, doar ei, ar putea sa raspunda. Pentru ca numai ei pot fi sanctionati prin vot. Restul sa fie uitat si iertat!

Sorin Roşca Stănescu

Sursa: sroscas.ro

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.