Vorba românească „Dacă trăbă, trăbă!” are aplicabilitate în Aiud , municipiu în care interesele, mai mult sau mai puțin vizibile ale celor aflați la putere, au pus la pământ economia și viața socială.
După vinderea „pe doi lei” a mecanicului șef al sidelurgiei românești, SC Metalurgica SA, fiindcă așa trebuia, iată că încet, dar sigur, patrimoniul municipiului este vândut și el bucată cu bucată unor apropiați ai celor aflați vremelnic la putere.
Aproape că nu există ședință de Consiliu Local în care aleșilor locali să nu li se pună în față un proiect de hotărâre de vânzare va parcele de teren.
Cum memoria municipiului nu este scurtă, așa cum ar vrea unii, aiudenii nu au uitat și nu vor uita modul în care s-a privatizat grupul sanitar din piața centrală, bineînțeles că „pentru binele lor”. Grupul sanitar vândut unui întreprinzător cu idei benefice pentru el, a fost transformat, de noul propietar, în local public și spații comerciale pentru închiriat. Bineînțeles că această transformare nu poate fi imputată investitorului. Acesta a profitat de regulile economiei de piață, a acționat și a făcut o afacere profitabilă. De reproșat se poate reproșa administrației publice care a scos la vânzare clădirea și care, pentru a rezolva problemele iscate de lipsa unui grup sanitar, după o perioadă de timp, a trebuit să construiască, pe bani publici un altul mai mare și mai frumos.
Administrației locale i se poate reproșa vînzarea terenurilor pentru construcție de locuințe pentru tinerele familii. Terenurile respective situate în strada 8 Martie din municipiu și repartizate Agenției Naționale pentru Locuințe, au fost retrase, parcelate și vândute, deși proiectul de construire de locuințe pentru tineret pe acele suprafețe a trecut de Comisia Tehnico Economică a guvernului și avea „liber la finanțare și construcție”.Faptul a făcut ca cele trei sau patru scări de bloc, deci câteva zeci de apartamente, să nu mai fie construite deși pe lista de așteptare pentru locuințe erau o mulțime de familii tinere. După numai câteva luni acele terenuri au fost parcelate și revândute, de noul proprietar, la un preț de cinci sau șase ori mai mare față de cel de achiziție și pline de bălării încă mai așteaptă o eventuală folosire judicioasă.
În ultima perioadă, comform acelei vorbe de duh „Dacă trăbă, trăbă!”, administrația publică insistă și impunea spre dezbatere și aprobare un Proiect de Hotărâre de Consiliu, înițiativă care respectă întocmai „tehnologia” aplicată în cele două cazuri enumerate mai sus. Nu ne aplecăm să analizăm în amănunt și alte asemenea „inginerii tehnologice” prin care patrimoniul municipiului s-a vândut și se vinde la bucată, dar ultima încercare este prea „cusută cu ață albă” pentru a nu putea fi văzuta de la distanță.
În noua inițiativă administrativă o parcelă de aproape3 hectarede teren situat în spatele fostei SC Metalurgica Aiud a fost obiectul a două intenții consecutive de vânzare la licutație pe o sumă derizorie. Un teren având o suprafață exactă de 29545 mp, situat în extravilanul municipiului Aiud, în parcela „Boganci” și identificat în CF nr. 7864 Aiud, nr.top/cad.78641 afost propus pentru vânzarea la licitație cu un preț de pornire de 0,156 lei/mp, plus TVA.
Faptul ar părea banal, chiar de nebăgat în seama pentru cetățeanul de rând, dar scoaterea la vânzare a acestei parcele a stâtnit unele frământări în mini-patlamentul aiudean fapt pentru care inițiativa a fost blocată în ședința ordinară din luna martie, proiectul neîntrunind numărul de voturi pentru a putea fi validat. La doar o lună distanță, același proiect de Hotătâre de Consiliu Local revine, nemodificat în speranța că doar, doar va fi adoptat. Nu s-a întâmplat așa. Potrivit unora dintre aleșii locali acesta a fost retras de inițiator la cererea unora dintre membrii comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, care ar fi sesizat faptul că ceva nu este în regulă.
Ce nu era în regulă? Păi, din cele aflate în urma unor investigații, precum și din declarațiile unora dintre aleșii locali, rezultă faptul că pe acea suprafață de teren s-ar putea ca în una dintre varientele propuse de către specialiști, să treacă acea șosea rapidă pe care actualul guvern vrea să o transforme în „Autostrada Sebeș-Turda”. Vânzarea terenului către o persoană fizică particulară ar face, în cazul în care autostrada ar trece pe a colo, ca valoarea încasată de aceasta, drept despăgubire, să fie de cel puțin zece sau cinsprezece ori mai mare. Astfel, în cazul în care terenul ar fi achiziționat pentru suma de aproximativ 5000 de euro și TVA-ul aferent, la expropriere să se încaseze între 50 000 și 80 000 euro, în funcție de modul în care este încadrat acel teren în momentul exproprierii.
Dorel Lazăr
Jurnalist independent
Tare mult astept clipa cand se va pune DNA-ul pe primar… mult si bine ar avea de cercetat:)