Stimaţi aleşi, vă moare Aiudul sub funduri!
Numai în municipiul Aiud trăiesc, comform recensământului din anul 2011, aproximativ 23,000 de locuitori, din care, potrivit cifrelor oficiale doar 794 sunt șomeri fără loc de muncă, însă, potrivit specialiștilor, la începutul anului 2012 mai existau și peste 10.000 de eiudeni care au ieșit din evidențele agenției de șomaj. Raportat la ianuarie 2011 la același număr de locuitori numărul șomerilor a fost de 656, cu 138 mai puțini decât acum, la început de an 2013 și se presupune că numărul celor care nu mai sunt în evidențe, dar care nu au locuri de muncă a crescut cu aproximativ 1.000. la un calcul sumar, șomajul real al în municipiul Aiud este undeva in jue de 52%.
Tot oficial, în ianuarie anul acesta, numărul posturilor vacante anunţate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost egal cu zero. Care va să zică zero locuri de muncă pentru peste 11.000 de cetățeni fără nicio ocupație. Cam asta este realitatea despre starea socio-economică a municipiului nostru. În aceste condiții cred că pot să afirm fără echivoc: ”Moare Aiudul doamnelor şi domnilor! Moare Aiudul, domnule primar și stimaţi consilieri!”.
Mi s-a reproșat de unii angajați ai municipalității căsunt rupt de realitatea cotidiană a orașului în care locuiesc. Mi s-a spus că habar nu am cât de greu este pentru municipalitate să administreze o localitate de marimea municipiului Aiud. Mai mult, mi s-a reproşat uneori că prea văd numai partea goală a paharului, că nu prea sunt împăciuitoar şi că prea îmi plac mie conflictele.
Ei bine, sincer, mărturisesc că nu-mi plac stările conflictuale și mai ales nu-mi place dezinformarea precticată, de uni aleși locali, de cei care ar trebui să fie transparenți și corecți în relațiile cu cetățeanul. Sincet, nu-mi plac, chiar urăsc certurile, de orice natură ar fi ele. Sunt sigur că acestea nu produc progres, vă spun aceasta din propria mea experiență.
Măsurile ferme, da. Îmi plac. Respectarea regulilor, termenelor şi condiţiilor, da. Îmi plac. Cel mai mult îmi plac oamenii care se țin de cuvânt, oamenii cinstiți, corecți.
Nu-mi plac lamentările, mai ales cele făcute la colţ de stradă, la un pahar de bere proastă, la pet că-i mai ieftină. Lamentările nu duc la găsirea de soluţii şi nici la un trai mai bun. Din contră, creiază o armosferă negativistă, aidona aceleia din povestea cu drobul de sare.
Ni se reproşează de către unii aleși, mie, nouă, jurnaliştilor, că doar semnalăm situaţii, fapte, încălcări ale legii etc şi că nu facem, de fapt, nimic.
Să avem pardon, aleșii respectivi uită care este menirea jurnalistului. Uită că noi trebuie să consemnăm, să luam atitudine când vedem nedreptatea.
Există, recunosc aceasta, din păcate, destul de mulți, așa-ziși jurnaliști, care s-au transformat în judecători ce dau verdicte pe baza unor informații venite „pe surse”. Existră jurnaliști care s-au transformat într-un fel de entitate atotştiutoare şi arogantă, ce nu pregetă să sară la beregata celui indicat de cel care-l plătește. Am văzut aceasta în ultimul an, când unele posturi de televiziune sau transformat în parchete, judecătorii sau trâmbițe de partid.
În calitaea mea de jurnalist independent, sigur că nu fac parte din grupul acestora. Sunt independent în adevăeatul sens al cuvântului.La fel sunt sigur că nu este treba mea să mă apuc să fac munca angajaţilor din Primărie sau ai nu știu cărei instituții din adminbistrația locală ori județeană. De ce să fie treaba me? Trebuie să fiu prost să mă apuc să strâng mizeria mizeria altuia.
Care este treaba mea? Treaba mea este să să spun ce văd, mai ales atunci când ceea ce văd mă îngrijorează, mă indignează sau indignează cetăţenii obişnuiţi. Cred că subiectul cu locurile de muncă în municipiul Aiud este unul mai mult decât arzător, chiar nespus de dureros pentru cetățeni. Să fi uitat aleșii locali, îndiferent de culoarea politică pe care o au și primarul reales de ceaa mai mare problemă a cetățeanului din Aiud? Au uitat ei că în fiecare campanie electorală au promis locuri de muncă, un trai mai bun? Probabil că da. Dar, nu au uitat să crească taxele și impozitele.
Deși limbajul va părea puțin vulgar, trebuie să le reamintesc stimaților noștrii aleși, dacă nu cumva acștia știu și fac pe nisnaiul, că n-or să facă, pe româneşte spus, niciun rahat, dacă louitorii sau majoritatea locuitorilor din municipiu, care nu-şi găsesc loc de muncă, sau cei care s-au săturat de salariile mizere câștigate facând naveta la zeci de kilometrii, vor pleca unde văd cu ochii și își caută un trai mai bun pe alte meridiane. Ce se va întâmpla dacă cei peste 11.000 de aiudeni vor merge în alte localități și vor renunța la ce au aici?
Domnule primar și domnuilor consilieri, un oraș pustiu, un oraș fără populaţie n-o să vă prea ajute la alegerile viitoare. Peste câțiva ani vor cădea multe din fotoliile dumneavoastră. Puteți să-mi spuneți ce veți putea face într-un oraș fără investiții? Dintr-un oraş pustiit și fără investiţii nu o să aveți de unde strânge impozitele şi taxele pe care le măriți perioadic. Într-un asemenea oraș puteți spune adio „reralizărilor merețe” promise în fiecare campanie. Nu veți avea finanțare nici pentru salariile sau îndemniuzațiile pe care le încasați lunar pentru prestația „super fructuoasă” pe care o aveți. Adio străzi asfaltate, parcuri amenajate, servicii publice gazon frumos tuns şi cam toate chestiile astea de bun simţ pe care le vor aiudenii, adio un nou mandat.
Nu vreau să vă spun, nici primarului, nbici consilierilor și nici funcționarilor publici, cum să vă faceți treaba. Până la urmă, ştiți cu siguranţă mai bine decât mulți aiudeni despre ce este vorba și cu ce se mănâncă administrația locală, că doar de aceea v-ați înhămat la căruţa ei.
Vreau , totuşi, să vă atrag atenţia, atât dumneavoastră aleșilor din Aiud dar ți celorlalți din celelalte administrații locale și mai ales parlamentarilor asupra unor realităţi: regionalizarea aia în care capitala județului ar putea fi mutată la Brașov o să omoare şi ce a mai rămas din Aiud și județul Alba.
În acești 23 de ani dedupă revoluție, în Aiud, investițiile au avut o rată negativă, la fel a fost și în marea parte a județului. Dacă, în ciuda tuturor promisiunilor făcute de către primar și ceilalți aleși, vom rămâne în continuare fără niciun investitor major, doar cu ce mai mişcă încă din fosta industrie nu o să avem multe zile de trăit. Cu așa-zișii investitori aduși, se spune, de către administrația locală, n-o să se facă primăvară. În Aiud vom avea tot 11.000 de şomeri o să avem şi tot zero locuri de muncă vacante. Cât despre judeţ…
Din această cauză, așa cum mă autocaracterizez, non-conflictual, v-o spun răspicat domnilor și doamnelor aleși și funcționari publici: Uitați-vă la involuția demografică a municipiului. Vă moare Aiudul sub fundurile care vi se îngrașă.
Dorel Lazăr
