Sursa foto: www.openaccessgovernment.org

Comisia Europeana ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a asigura un viitor fără azbest. Azbestul este o substanță extrem de periculoasă, cancerigenă, care este încă prezentă în multe dintre clădirile noastre și este responsabilă în UE de multe decese care pot fi evitate.

Deși toate formele de azbest sunt interzise în UE încă din 2005, azbestul rămâne prezent în clădirile mai vechi. Acesta reprezintă o amenințare la adresa sănătății, în special atunci când se intervine asupra materialelor care conțin azbest, iar fibrele sunt eliberate și inhalate, de exemplu în timpul renovărilor.

78 % din formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt legate de azbest. Atunci când sunt inhalate, fibrele de azbest din aer pot cauza, de exemplu, mezoteliom și cancer pulmonar, cu un decalaj mediu de 30 de ani între expunere și primele semne de boală, se precizează pe site-ul comisiei.

Potrivit studiilor efectuate de către Comisia Europeană, cancerul profesional este prima cauză a deceselor profesionale în UE, 78 % din cancerele profesionale recunoscute fiind legate de azbest. Numai în 2019, în UE s-au înregistrat peste 70,000 de decese din cauza expunerii anterioare la azbest la locul de muncă. Se estimează că între 4,1 și 7,3 milioane de lucrători sunt expuși în prezent la azbest, dintre care 97 % lucrează în construcții și 2 % în domeniul gestionării deșeurilor. Pentru a elimina riscurile generate de azbest, UE a luat măsuri în ultimii 40 ani pentru a limita și apoi a interzice orice utilizare a azbestului începând cu 2005.

 „Anul trecut ne-am angajat în fața Parlamentului European să răspundem apelurilor importante la acțiune din raportul său privind protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest. Un an mai târziu, Comisia prezintă o serie de măsuri care nu numai că vor oferi o mai bună protecție a lucrătorilor, ci vor face un pas uriaș către o Europă fără azbest. 78 % din formele de cancer profesional recunoscute în statele membre sunt legate de azbest. Directiva de modificare pe care o propunem astăzi va reduce drastic nivelurile de expunere a lucrătorilor și va oferi formare și orientare angajatorilor”, a declarat Nicolas Schmit (Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale).

Sursa foto: Siobhán Millbright | Twitter

Pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a preveni riscurile pentru generațiile viitoare, Comisia stabilește o abordare cuprinzătoare în materie de sănătate publică pentru:
-o mai bună sprijinire a victimelor bolilor cauzate de azbest;
-comisia a propus o nouă abordare a UE în ceea ce privește depistarea cancerului, care include o actualizare a Recomandării Consiliului din 2003 privind screeningul pentru cancer;
-o mai bună protecție a lucrătorilor împotriva expunerii la azbest.Comisia urmează: să propună astăzi o revizuire a Directivei privind azbestul la locul de muncă pentru a reduce semnificativ valoarea-limită de expunere profesională la azbest;
-îmbunătățirea informațiilor privind azbestul din clădiri;
-asigurarea eliminării azbestului în condiții de siguranță și a reducerii la zero a poluării;

Lucrătorii sunt cei mai susceptibili de a fi expuși la azbestul cancerigen. Pentru a îmbunătăți protecția acestora, Comisia prezintă o propunere de modificare a Directivei privind azbestul la locul de muncă. Aceasta include o scădere a limitei de expunere la azbest la locul de muncă la 10 ori mai mică decât valoarea actuală [de la 0,1 fibre pe centimetru cub (f/cm³) la 0,01 f/cm³], pe baza celor mai recente evoluții științifice și tehnologice.

Prevenția este mai eficace decât orice tratament împotriva cancerului. Deoarece 40 % din cancere pot fi prevenite, aceasta este cea mai eficientă strategie pe termen lung. Ca parte a acțiunilor din cadrul Planului european de combatere a cancerului, intenționăm să contribuim în mod semnificativ la prevenirea cancerului prin reducerea expunerii la substanțele periculoase – azbestul fiind una dintre acestea. Propunerile de astăzi reprezintă un alt rezultat important al Planului nostru de combatere a cancerului și un alt pas în eforturile noastre de a construi o uniune europeană a sănătății puternică”, a precizat Stella Kyriakides (comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară).

Sursa foto: Stella Kyriakides | Twitter

 

 

 

untitled-2