Acum numele lui nu mai contează. Este cunoscut ca fiind prizonierul nr. 08237054 al penitenciarului din Marion, S.U.A. Îşi duce existenţa într-un cub de beton cu o suprafaţă de 12 picioare. Stă închis de 5 ani şi singura lui preocupare este să urmărească programul la tv. În ultima vreme urmăreşte foarte atent emisiunile de ştiri, mai ales cele privitoare la afacerea ,,North” (trafic de arme). Se simte în largul său, căci prizonierul  nr. 08237054, Edwin P. Wilson, este un fost agent CIA, condamnat la 52 de ani de închisoare tot datorită traficului de arme plus tentativă de asasinare a procurorului federal. El susţine că persoanele care sînt audiate în legătură cu acest ultim scandal sînt foştii săi parteneri de afaceri în ale traficului cu arme. Dă şi nume (persoane importante) care au încasat sume frumuşele  pentru ca să mijlocească asemenea negoţ. De accea nu-i prea vine a crede că această afacere ,,North” are la bază sentimentele patriotice, ci mai degrabă dorinţa de a cîştiga bani, mulţi bani.

Să-i dăm crezare lui Edwin Wilson? El afirmă: ,,Dacă eu sînt vinovat şi ei sînt vinovaţi. Dacă eu am primit 52 de ani pentru ce am făcut, ei ar trebui să primească 300 de ani!”

Vinovăţia o poartă aceia care instigă şi menţin atîtea conflicte armate pe glob. Aceia cărora li se pare că înarmarea, menţinerea unei stări de tensiune înseamnă putere.

Bineînţeles că şi banii joacă un rol important în traficul cu arme, dar…

DAN DĂNUŢ DORU

Articol din Flacăra, Anul XXXVI, Nr.42 din 16 octombrie 1987, Pagina 21

untitled-2