GREBLĂ: CCR NU ARE ATRIBUŢII DE A LĂMURI COMPORTAMENTUL DEMNITARILOR; LA PREŞEDINTE, ÎN CAZUL ÎNCĂLCĂRII CONSTITUŢIEI, E PROCEDURA SUSPEDĂRII

0
198

greblaCurtea Constituțională a României nu are atribuții de a lămuri comportamentul unor demnitari în exercițiul mandatului, iar în situația în care se încalcă prevederile constituționale în cazul președintelui este prevăzută în Legea fundamentală declanșarea procedurii de suspendare a șefului statului, a declarat, miercuri seară, judecătorul CCR Toni Greblă, transmite Agerpres.

,,Curtea nu are atribuții de a lămuri comportamentul unor demnitari în exercițiul mandatului. În situația în care se constată că un demnitar încalcă prevederile Constituției, fie el și președintele României, este procedură prevăzută de Constituție, și anume declanșarea procedurii de suspendare a președintelui. CCR nu are atribuții de a verifica ante factum comportamentul constituțional al unor demnitari”, a afirmat Greblă.

,,În ceea ce privește comportamentul președintelui este definit de Constituție mediator între puterile statului, între instituții, între stat și cetățeni astfel încât Parlamentul este în drept să analizeze dacă anumite gesturi, atitudini și declarații politice au încălcat sau nu Constituția. (…)  Președintele este mediator între puterile statului și deci drept urmare el nu poate să aibă și calitatea de competitor electoral, dar sarcina de a aprecia în ce măsura o dată s-a depășit această limită nu aparține CCR, ci Parlamentului. (…) O să motivăm în cuprinsul deciziei care sunt atribuțiile constituționale ale președintelui. (…) Faptul că astăzi un președinte încalcă o anumită atribuție, mâine alt președinte încalcă altă atribuție nu e treaba CCR, e treaba Parlamentului să intervină.

Curtea, neavând aceste atribuții, numai Parlamentul este cel care trebuie să reglementeze, inclusiv prin Constituție, care este rolul contrasemnării unor decrete de către prim-ministru, care este valoarea lor juridică, ce se întâmplă în cazul în care refuzul este pur și simplu sau refuzul este motivat”, a mai spus judecătorul.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.