Activitățile din sfera prevenirii corupției, derulate în anul 2013, s-au circumscris îndeplinirii sarcinilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție pe perioada 2012-2015.
În acest context, în vederea creșterii gradului de conștientizare a personalului MAI cu privire la consecințele faptelor de corupție, ofițerii specializați din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Gorj au organizat și desfășurat 54 activități de informare anticorupție cu caracter preventiv, la care au participat 1145 lucrători MAI, dintre care 225 cu funcții de conducere.
Totodată, au susținut un număr de 8 instruiri în domeniul prevenirii corupției, precum și în domeniul respectării eticii și a deontologiei profesionale, respectiv al formării unui comportament integru, cu personalul încadrat în structurile de poliție rutieră și de investigare a fraudelor din I.P.J. Gorj, respectiv personalul din cadrul SPCRPCÎV Gorj și ANRSPS, cu participarea a 143 cadre, din care 7 dețin funcții de conducere.
În perioada analizată, pe linie de relații cu publicul s-au primit și soluționat un număr de 21 petiții și 4 apeluri la linia telefonică gratuită a DGA — 0800806806.
De asemenea au fost primite în audiență 5 persoane, iar alte 25 au fost consiliate în afara programului de audiențe.
Pe linie de combatere a corupției, în anul de referință, au fost înregistrate un număr de 79 dosare penale (37 din sesizare proprie, denunțuri și sesizări din oficiu și 37 dosare penale provenind de la unitățile de parchet teritoriale), în care au fost efectuate cercetări cu privire la 141 persoane, dintre care 47 cadre MAI, 12 deținând funcții de conducere.
Din totalul cadrelor MAI cercetate, față de 39 s-au efectuat cercetări cu privire la implicarea în comiterea de infracțiuni de corupție.
Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, ofițerii de poliție judiciară din cadrul serviciului au efectuat acte de cercetare (audieri de persoane, ridicări de documente, percheziții domiciliare și auto etc.) în baza a 97 ordonanțe de delegare.
În dosarele penale instrumentate, urmare a probatoriului administrat împreună cu lucrătorii serviciului, procurorii de caz au dispus începerea urmăririi penale în 11 dosare penale, din care 7 privind fapte de corupție.
Au fost învinuite 18 persoane, din care 2 sunt cadre MAI, 1 având funcție de conducere, iar față de 13 persoane a fost pusă în mișcare acțiunea penală, din care una din cadrul MAI, cu funcție de execuție.
Totodată în anul 2013, unitățile de parchet au finalizat cercetările în 43 dosare penale, fiind emise 9 rechizitorii, iar în 34 s-au dispus alte soluții (NUP, conexare, declinare etc.).
De asemenea, pentru a proba faptele de corupție, au fost organizate 3 acțiuni de prindere în flagrant care au vizat 4 persoane, dintre care două cadre MAI.
Referitor la finalitatea judiciară a dosarelor instrumentate la nivelul serviciului, instanțele judecătorești au pronunțat 16 hotărâri de condamnare (în dosare aflate în diferite grade de jurisdicție), din care 5 hotărâri definitive, față de un număr de 19 persoane.
Exemple:
1. La data de 06 martie 2013, Serviciul Județean Anticorupție Gorj a fost sesizat de către C.M.M. cu privire la faptul că, în perioada noiembrie 2012 — martie 2013, agentii de politie P. V. și F. C. E. din cadrul IPJ Gorj — postul de politie Fărcășești, au pretins si primit de la denunțător, administrator al unei firme private, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 500 si 1000 lei, precum și bunuri, pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale împotriva sa.
Cauza a fost înregistrată sub nr. 186/P/2013 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
La data de 06.07.2013, a fost organizat flagrantul, ocazie cu care a fost prins F.C.E., ajutor șef post poliție Fărcășești, jud. Gorj, în timp ce primea cu titlu de mită suma de 200 lei și 6 sticle cu bere de la denunțător, în scopul menționat.
Prin rechizitoriul din 20.05.2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a inc. F.C.E., pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 254 C.pen., cu aplicarea art. 6 și 7 din Legea nr.78/2000.
La data de 22.10.2013, în dosarul penal nr. 5393/95/2013 (186/P/2013 ), Tribunalul Gorj a pronunțat Hotărârea nr. 303, prin care a condamnat pe inculpatul F.C.E., agent de poliție în cadrul I.P.J Gorj, la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 254 alin. 2 C.pen. raportat la art. 6 și 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen, hotărârea de condamnare putând fi atacată cu apel.
2. La data de 06 septembrie 2013, ofițerii Direcției Generale Anticorupție — Serviciului Județean Anticorupție Gorj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj și cu sprijinul acordat de structurile specializate din cadrul D.G.A. au organizat și realizat, în mun. Tîrgu Jiu, activitatea de prindere în flagrant a lui H.D.E., în timp ce încerca să mituiască un polițist cu suma de 2000 lei.
Astfel, R.V.D. a depus un denunț la Serviciul Județean Anticorupție Gorj, iar în baza acestuia, în data de 06.09.2013, procurorul, împreună cu ofițerii S.J.A.—Gorj, beneficiind de sprijinul Serviciului Tehnic din cadrul DGA, au organizat acțiunea de prindere în flagrant.
La data de 25.10.2013, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului H.D.E., cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 255 alin. 1 Cod penal, raportat la art.6 și art.7 alin. 2 din legea nr. 78/2000.
În rechizitoriu s-a reținut că după ce și-a înscenat furtul unor documente din interiorul autoturismului proprietate personală, la data de 03.09.2013, inculpatul H.D.E i-a promis agentului de poliție R.V.D., cu titlul de mită, o cantitate de material lemnos și ulterior sume de bani pentru a-i elibera o adeverință în care trebuia atestată starea de fapt (spargerea autoturismului), ce îi era necesară pentru a-i fi soluționat favorabil un alt dosar în care acesta era cercetat de către Poliția Orașului Baia de Aramă.