,,AUSTRALIANUL” DIN FRUNTEA COLOSULUI CEO ACUZAT CĂ A PREJUDICIAT CER CU 84 MILIOANE LEI

0
469

Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Dan Laurenţiu Ciurel zis şi „Lupă” a avut o viaţă tumultoasă, plină de suişuri şi coborâşuri. A avut barbă şi plete, asculta rock şi cânta la chitară, a emigrat în Australia pe nepusă masă. În momente de restrişte Ciurel se ,,roagă” la nucul din spatele grădinii, iar actualmente este urmărit penal de DNA. 

În primii ani post-decembrişti Laurenţiu Ciurel a obţinut un bilet dus, peste mări şi ţări, în Australia. Aşa cum mărturisea într-un interviu acordat cotidianului Gorj Domino viza şi locul de muncă au venit „fără prea mare efort”. „Aventura australiană” nu a durat însă foarte mult. Pentru că acolo nu exista grija zilei de mâine şi nu aveai cui să-i dai pachetul de ţigări să te ajute, inexplicabil, actualul director CEO a decis să revină pe pământ românesc.

,,Traseist” politic, primul şef „privat” al unei instituţii de stat din România şi urmărit penal de DNA

Dan Laurenţiu Ciurel a zburat de la un partid, la altul, aşa cum zboară banii din portofel. A servit începând cu 2005 interese PDL-iste, PNL-iste şi PSD-iste. Actualmente, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de de Ciurel, la data faptelor director de investiţii la C.E. Rovinari (21.03.2007) şi ulterior director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA, în dosarul ,,Dan Şova”, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată.

Procurorii DNA din cadrul secţiei de combatere a infracțiunilor conexe au dispus următoarele:

În completarea comunicatului nr. 1194 din data de 13 august 2014, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

CIUREL LAURENȚIU-DAN, la data faptelor având succesiv calitatea de director la Direcția Investiții (21.03.2007) și ulterior director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

– în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Șova și Asociații”, a unui contract de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari”. Ulterior, în calitate de director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, a semnat un act adițional la contractul inițial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007 , a semnat un al doilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei și la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiași contract cu suma de 310.000 lei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA „Șova și Asociații” a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistență juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activități, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.

– în calitate de director general și ordonator de credite al CER, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

– în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activitățile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei. 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.