Puține țări iau în serios tradițiile culinare aşa cum o face Franța, iar modificarea chiar și a unor reguli aparent mici poate fi un proces îndelungat. În această lună, Institutul Național de Origine și Calitate (INOC) din hexagon a aprobat oficial o modificare a regulilor privind densitatea podgoriilor din Champagne – prezentată ca o modalitate de a ajuta regiunea să lupte împotriva schimbărilor climatice – confirmând o decizie votată în iulie 2021 de asociația cultivatorilor din regiune.
Regiunea Champagne are reglementări specifice privind distanța dintre viță de vie, iar în prezent acestea nu pot fi plantate la mai mult de 1,5 metri una de cealaltă. Cu toate acestea, de zeci de ani încoace, unii cultivatori au făcut eforturi pentru „vignes semi-larges”, un plan care ar permite viței de vie să aibă până la 2,2 metri una faţă de cealaltă. Susținătorii „vignes semi-larges” își promovează potențialele beneficii climatice, făcând podgorii mai ușor de întreținut.
La momentul votului, Maxime Toubart, președintele asociației cultivatorilor (Syndicat General des Vignerons del la Champagne – SGV), a susținut că o densitate mai mică ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 20%, permițând utilizarea unor echipamente mai bune. „Ne va ajuta să ne atingem obiectivele de zero erbicide, cu 50% mai puține pesticide și cu 25% mai puține emisii de carbon până în 2025”, a spus el.
Pe baza acelor beneficii potențiale, asociaţia condusă de Maxime Toubart aprobat măsura, şi a înaintat-o către Institutul Național de Origine și Calitate (INOC). Înainte ca măsura să poată fi aprobată oficial, a trebuit să fie lansată o procedură națională de opoziție de două luni. Și opoziția a existat. Un colectiv care s-a autointitulat NoVSL (n.r. nu „vignes semi-larges”) a susținut că scăderea densității și potențialul de mecanizare crescută care ar venit prin intermediul acestei măsuri ar putea scădea calitatea vinurilor spumante.
Potrivit Vitisphere, comitetul național de vinuri AOP al Institutul Național de Origine și Calitate a respins aceste preocupări, acceptând decizia SGV și a arătat că un studiu din regiunea Champagne care datează încă din 1995, demonstrează că beneficiile VSL depășeau orice îngrijorare cu privire la pierderea calității vinului.
Oricum, noile regulementări sunt opţionale şi vor oferi doar podgoriilor care doresc opțiunea de a elimina vița de vie pentru a scădea densitatea. Adepţii “NoVSL” pot continua să-și păstreze vițele la nivelurile actuale de densitate (sau chiar la un nivel mai dens), dacă doresc.
