Centrul Îngrijire Copii „Iasomia” a fost realizat de autorităţile locale din Târgu-Jiu în locaţia unei foste centrale de cartier. Din luna octombrie şi-a început activitatea acest centru, 40 de copii beneficiind de serviciile acordate aici.
Centrul Iasomia oferă posibilitatea unui număr de 40 de copii din familii nevoiaşe să îşi petreacă timpul liber în compania unor profesionişti care îi vor îndruma şi orienta către diverse activităţi educative şi recreative. La ora actuală, centrul funcţionează la capacitate maximă. „Avem 40 de beneficiari zilnic; ei au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Toţi sunt elevi, cuprinşi în sistemul de învăţământ de pe raza municipiului Târgu-Jiu. Oferim activităţi de îngrijire, o masă caldă la prânz, activităţi recreative, activităţi educaţionale de efectuare a temelor, terapie ocupaţională, activităţi psihiologice, socioterapie. Criteriile de selectare sunt: familii fără posibilităţi, familii cu o situaţie financiară deosebită, familii cu mulţi copii, familii monoparentale, şomeri”, a spus Rodica Bîzu, psiholog.
Sprijin de la voluntari
Servicii sociale acordate în cadrul Centrului Iasomia sunt asigurate prin intermediul unui furnizor acreditat, Asociaţia Copiii Noştri de Pretutindeni, toate costurile de operare şi funcţionare fiind suportate din bugetul local. Ajutorul venit din partea voluntarilor este foarte important, după cum a menţionat administratorul Centrului Iasomia. „În cadrul centrului suntem 7 persoane care ne ocupăm de aceşti copii minunaţi şi avem şi sprijinul diverselor ONG-uri, între care amintesc Vasiliada. Încercăm să promovăm activităţile centrului, astfel încât activitatea cu voluntarii să fie ascendentă; avem nevoie de cât mai mulţi voluntari”, a mărturisit Claudia Marin, administrator centru. Centrul „Iasomia” oferă servicii pentru familii dezavantajate din punct de vedere social şi economic, a cărui misiune este de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii, cât şi o informare cât mai exactă a acestora cu privire la drepturile ce le revin, toate acestea conducând la îmbunătăţirea calităţii vieţii grupului ţintă şi la ridicarea sistemului de servicii sociale oferite la standarde europene. „Desfăşurăm activităţi instructiv-educative şi recreative. Funcţionăm începând cu data de 1 octombrie. Sunt copii care au probleme la şcoală, la învăţătură. Noi încercăm să reparăm lacunele acolo unde există, îi încurajăm pe cei care au anumite aptitudini artistice”, a menţionat Alina Bistriceanu, instructor de educaţie.
C.W.