Un pneumolog şi elicopterul SMURD au salvat viaţa un gorjean de 18 ani

0
292

Un pneumolog şi elicopterul SMURD au salvat viaţa un gorjean de 18 ani

Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu poate fi considerat eroul unui tânăr de 18 ani, a cărui viaţa a fost salvată datorită intervenţiei acestui medic. Băiatul a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu la Institutul Naţional „Marius Nasta” din Bucureşti. Transferul s-a efectuat sâmbătă, iar duminică dimineaţa medicii bucureşteni l-au supus unei intervenţii chirurgicale pentru a-l stabiliza şi a-i salva viaţa.

În cursul zilei de joi, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a fost adus, prin urgenţă, un pacient de 18 ani. El a fost transportat cu ambulanţa, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, având diagnosticul de hemoptizie. Starea bolnavului s-a agravat foarte mult, apelându-se sâmbătă, la ora 12, la elicopterul SMURD pentru transfer interclinic, la Institutul Naţional „Marius Nasta” din Bucuresti, transferul realizându-se în aceeaşi zi, la ora 13.
Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei din momentul în care a preluat garda, sâmbătă dimineaţa. Medicii care l-au văzut înainte pe băiat au spus că este suspect de tuberculoză; pneumologul Olaru a fost convins că este vorba despre o pneumonie. Pentru că starea pacientului continua să fie gravă, s-a luat decizia de a solicita elicopterul şi a transfera bolnavul în Capitală.

Neinvestigat suficient

Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este convins că nu s-ar fi ajuns aici, daca se intervenea cum se cuvine la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unitate unde a fost internat, iniţial, bolnavul. „Este inadmisibil să trimiţi un pacient într-o stare atât de gravă de la un spital de rang superior, cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă – de gradul III, la unul inferior, noi viind un spital de gradul V. Medicii de la SJU ar fi trebuit să solicite un consul de specialitate şi noi ne-am fi deplasat acolo. Noi nu avem nici Reanimare aici. Copilul nu a fost investigat suficient. A fost suspicionat şi de o pneumonie şi de tuberculoză. Eu sunt convins că nu este tuberculoză. Medicul care s-a ocupat de el la Târgu-Jiu a luat legătura cu cei de la Institutul „Marius Nasta” pentru a-l transfera acolo, dar ulterior l-au trimis la noi. Băiatul avea o hemoptizie, adică expectora sânge. Un astfel de pacient nu se mişcă. A fost un caz foarte grav; noi l-am stăpânit pentru că, din fericire, avem toată gama de medicamente pentru afecţiunile pneumologice, dar a fost absolut necesar să chemăm elicopterul pentru a-l transfera la Bucureşti”, a explicat Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.

Bolnavul a rămas internat la „Marius Nasta”

Pacientul a ajuns cu bine în Capitală, specialiştii de la Institutul „Marius Nasta” confirmând că nu este vorba despre tuberculoză, aşa cum menţionase şi pneumologul Olaru. Încă de sâmbătă seara, o echipă a Institutului era pregătită pentru a interveni chirurgical dacă starea băiatului nu se ameliora. Pneumologul Marian Olaru a continuat să se intereseze de starea tânărului.
În dimineaţa zilei de duminicp, pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, hemoptizia nemaiputând fi controlată altfel. Acesta a fost stabilizat, nefiind necesară excizia niciunei părţi din lobul afectat. Specialiştii spun că dacă reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu nu ar fi solicitat intervenţia elicopterului SMURD, sâmbătă, băiatul nu ar fi supravieţuit.

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.