Transparență deficitară la Aiud

0
279

La Aiud comunicarea cu cetățeanul este deficitară. Site-ul primăriei în urmă cu o lună, afișierul din holul administrației locale în urmă cu câteva luni. Cetățenii nu știu când au loc și ce se discută în cadrul ședințelor de consiliu local.

Cu siguranță că legislația românească este una dintre cele mai stufoase, mai controversată și mai greu de aplicat în tot cuprinsul Uniunii Europene și nu numai, ea fiind de vină pentru opacitatea administrației locale aiudene în ceea ce privește procesul de elaborare a hotărârilor.

Este normal că nimeni nu are cum să cunoască pe dinafară toate actele legislative pe care le elaborează harnicele și enormele noastre Guverne și numeroșii noștrii parlamentari. Dar nu este de acceptat necunoșterii legii fundamentale după care funcționează un organism administrativ, așa cu se întâmplă de ceva vreme la Aiud.

Deși legea 215/2001 a administrației publice locale nu este stufoasă și nici de dimensiuni colosale se pare că există administrații care nu o știu sau o știu dar nu o respectă voit sau din cine știe ce motive pe care nu le analizăm acum.

Cum astfel se explică de ce unele primării au grijă să asigure transparența decizională în elaborarea hotărârilor locale în timp ce altele nici nu se obosesc să publice nici măcar în varianta în care li se pun la dispoziție portaluri gratuite ca cele de pe www.e-primarii.ro. Unele ărimării mai „gospodare” au portalurile lor pentru care chiar plătesc bani publici administorilor pentru actualizarea datelor.

În dorința sa ca cetățenul să fie informat de cele ce se vor discuta în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Local, legiuitorul a specificat în cadrul Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale (publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001) secțiunea a 3-a Funcționarea consiliului local Art. 40. Paragraful 6„Ordinea de zi a ședinței consiliului local se aduce la cunoștința locuitorilor comunei sau ai orașului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate”.

La Aiud trebuie să amintim faptul că pe portalul primăriei, după o „pauză” de câteva luni au fost actualizate datele, bineînțeles că nu la zi, lucru greu de realizat dat fiind timpul enorm necesar pentru această acțiune foarte anevoioasă, pe pricipiul că oricum puțină lume o accesează. Așa și este.O pagina web proprie este în multe cazuri de domeniul “hi-tech”-ului, și în aceste condiții, procesul de participare a localnicilor la “creația legislativă”, și de consultare a acestora, se poate face, în multe cazuri, doar la fața locului, în sensul că, teoretic, cetățenii pot participa la ședintele de consiliu local, în cazul în care nu se găsește vreun funcționar, vreun consilier sau vreun primar ceva mai irascibil, care să-i dea afară. La peste 12 ani de la elaborarea legii există primării și consilii locale cărora respectarea acestor reglementări li se pare prea mult și „uită” să se conformeze. De pildă, luînd cazul municipiului Aiud, cu mai puțin de 24 de ore până la ședința în care aleșii locali trebuie să dezbată bugetele și listele de investiții ale unor servicii și compartimende din subordinea consiliului locala și a primăriei, inclusiv cea a spitalului municipal, nimeni din municipiul nu știa nimic de acestea. De ce? Pentru că nu este voie? Sau, probabil, pentru ca cetățenii să nu vină în număr mare în sala de ședințe și să-și manifeste nemulțumirile, așa cum s-a mai întâmplat, conturbând în acest fel lucrările și eventualele jocuri de interese învârtite de unele persoane interesate.

Cetățenii nu trebuie să știe, sau săși spună părerea, spre exemplu, că se dorește inițierea unei amenajări piscicole, că se dorește amenajarea unei zone de agrement și pescuit sportiv?

Veți spune că se fac dezbateri publice. Da, dar nimeni nu știe când și unde, nimeniu, sau aproape nimeni nu știe de ele. Anunțurile se fac pe portalul primăriei care se deschide greu și la care peste 80% dintre cetățeni nu prea au acces din lipsa tehnicii.

Din peste 30 de persoane cu care am stat de vorbă doar una știa, spre exemplu că există dorința de a se investi 20.000 de euro în reamenajarea și modernizarea parcului municipal, dar nu știa de faptul că este o dezbatere pe această temă.

„Care dezbatere și ce hotărâri? De unde să știm noi așa ceva? Astea nu le fac ei publice. Am auzit de la unul dintre consilieri despre parc. Ar fi o treabă bună, dar cred ca 20.000 de euro sunt cam mulți. Mă întreb cine va încasa acești bani și dacă ajung. Mai știm și noi că Aiudul are cel mai scump pod peste o amărâtă de vale. Se spune că a costat cât aproape un kilometru de autostradă” ne-a declaral Vasile B. unul dintre cetățenii municipiului.

La rândul lui Ioan Petru F. afirma: „Abureli! Niciodată nu am văzut afișată ordinea de zi, niciunde. Ce, sunt proști să știm și noi ce și cun se învărte în Primărie? Inainte erau niște cuti în care-i scriam primarului, dar au cam dispărut și nici nu-și prea aveau rostul că degeaba scriam eu acolo, că tot nu mă lua în seamă.”

Există primării, care din exces de zel, sau din dorința de a fi cât mai transparente, au postat pe site inclusiv procesele-verbale ale ședințelor și nu doar hotărârile, fapt pentru care curioșii au putut afla informații de interiordespre procesul lucrativ în urma căruia se naște o Hotărâre de Consiliu Local.

Dacă alții pot, la Aiud nu se poate. Pe panourile de afișaj din holul primăriei, marți 26 martie ora 14.30, cele mai noi anunțuri erau cele de stare civilă și o hotărâre, veche de două luni, referitoare la regimul taxiurilor din municipiu. În rest nimic, timp de două luni la Aiud nu s-a întâmplat nimic.

Lazăr Dorel

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.