Transalpina atrage turiştii ca un magnet, chiar dacă este închisă oficial

0
573

Teoretic, Transalpina este închisă traficului rutier până în primăvara anului viitor. Practic, însă, turiştii sfidează semnele ce interzic accesul pe Drumul Regelui şi ignoră recomandările reprezentanţilor Secţiei Naţionale Drumuri şi Poduri. Frumuseţile locului îi determină pe iubitorii muntelui să îşi asume unele riscuri pentru a se bucura de câteva ore petrecute într-unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară.

Transalpina Gazeta de Maine nou 1

În mod normal, Transalpina se închide la 1 noiembrie. În acest an, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile, s-a decis interzicerea traficului rutier pe această arteră cu aproape două luni mai devreme. Turiştii nu se conformează şi refuză să mai aştepte câteva luni pentru a avea acces pe Drumul Regelui, astfel că mulţi dintre ei îşi asumă riscul, ignorând recomandările specialiştilor. Astfel, Transalpina este asaltată de un număr mare de turişti, chiar şi în această perioadă. Motive au suficiente, mai ales că “Drumul Regelui” – vechea denumire a Transalpinei – este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş.

Transalpina 3 Gazeta de Maine 13

Deşi multă lume considera că Transfăgărăşanul este cel mai înalt drum din ţara noastră, adevărul este că Transalpina îl depăşeşte. Dacă primul ajunge la 2000 de metri, “Drumul Regelui”, atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri.

Transalpina, legătură între Oltenia şi Ardeal

Transalpina, drumul care face legătura între Oltenia şi Ardeal, se parcurge într-un timp relativ scurt, dacă luăm în calcul faptul că este vorba despre un traseu montan în mare parte. Astfel, dacă în 1935, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea şi suita sa au parcurs traseul Jina – Novaci în opt ore, în zilele noastre, datorită lucrărilor de reabilitare şi modernizare,

Transalpina 1 Gazeta de Maine nou

Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore. Iniţial, actuala Transalpina fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După Cel de-al Doilea Război Mondial, când Transalpina a mai fost folosită şi reabilitată de germani, aceasta nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în 2009, când au fost demarate lucrările de reabilitare a acesteia. La ora actuală, cine merge o dată pe Transalpina revine cu certitudine ori de câte ori are posibilitatea, fiind un traseu unic, uşor de parcurs şi cu frumuseţi naturale care te îndeamnă să le mai vezi şi cu alte ocazii.

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.