Tichete sociale de 50 de lei lunar pentru copii de la grădiniță. Ce acte normative au fost adoptate în cadrul ședinţei Guvernului României de marți, 19 ianuarie

0
451

În cadrul ședinței de guvern de marți s-au adoptat o serie de acte normative printre care și acordarea unor tichete sociale de 50 de lei acordate în cadrul programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”.

Cum vor fi acordate tichetele sociale în cadrul programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”

Tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar – ”Fiecare Copil în Grădiniță”- vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite. Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Hotărâre, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).
Mecanismul propus prin normele de implementare adoptate astăzi este bazat pe două principii:
1.    Legătura cu prezența la grădiniță:
·       Acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența regulată a copiilor la grădiniță. Normele de aplicare precizează că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă.
·       Prezența zilnică a copiilor la grădiniță o țin educatorii, după un formular similar celui folosit de Fundația Ovidiu Ro în programul pilot. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate, prin sondaj.

2.    Tichetele acordate pentru încurajarea copiilor să urmeze grădinița să fie acordate cât mai simplu posibil:
·       Copiii eligibili pentru acest program sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social.
·       Stimulentul acordat sub formă de tichet social este acordat pentru perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard. Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.
·       Înscrierea în Program este permanentă, pentru a permite familiilor să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență.
·       Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.
·       Tichetelor vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori.
·       Banii necesari pentru plata stimulentelor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată. Este deja în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern care urmează să prevadă repartizarea pe județe a sumelor alocate în 2016 finanțării acestui Program, în funcție de numărul de copii înscriși.
Informații suplimentare:
În data de 2 noiembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 248 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Potrivit estimărilor Ministerul Muncii, peste 111.000 de copii vor fi eligibili pentru a primi tichetul social de 50 de lei.
Prin această Lege se extinde la nivel național Programul pilot ”Fiecare Copil în Grădiniță”, lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în iulie 2010. De atunci, 4.000 de copii din peste 43 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație preșcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris la școală, iar 65% din aceștia continuă să aibă o prezență bună și foarte bună.
La elaborarea normelor de aplicare a Legii au colaborat ministerele Muncii, Finanțelor, Educației, Cancelaria Primului-Ministru, cu participarea permanentă a reprezentanților Fundației Ovidiu Ro.

În continuare vă prezentă toate actele normative adoptate de guvern în cadrul ședinței de marți, 19 ianuarie.

ORDONANȚE
ORDONANȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar
ORDONANȚĂ pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare

HOTĂRÂRI
HOTĂRÂRE pentru aprobarea Amendamentului nr. 6 convenit între Guvernul României și Banca Europeană de Investiții, prin scrisoarea semnată la Luxemburg la 21 septembrie 2015 și la București la 1 octombrie 2015, la Contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții destinat finanțării proiectului privind reabilitarea sectorului sanitar, semnat la București la 28 februarie 2005
HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 595/2009 pentru aplicarea Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare
HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1251/2006
HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.163/1994 privind transmiterea unui imobil în administrarea Curții de Conturi și pentru înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
HOTĂRÂRE pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate și a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniță

MEMORANDUMURI
MEMORANDUM cu tema: Revizuirea Planului Strategic pentru reforma în domeniul asistenței sociale, cuprins în Memorandumul privind reforma în domeniul asistenței sociale pentru perioada 2011-2013 aprobat de Guvern în data de 3 martie 2011

PUNCTE DE VEDERE
PUNCTE DE VEDERE ale Guvernului cu privire la 11 propuneri legislative parlamentare.

ecopolitic.ro

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.