SENATORUL CHRISTIAN GIGI CHIRU A PARTICIPAT LA ÎNTÂLNIREA INTERPARLAMENTARĂ ,,PIAŢA INTERNĂ DE ENERGIE A UE PENTRU SECOLUL XXI”

0
193

Senatorul Christian Gigi Chiru a participat la Bruxelles, la întâlnirea interparlamentară pe tema ,,Piața internă de energie a Uniunii Europene pentru secolul XXI” (The EU Internal Energy Market for the 21st Century), găzduită de Parlamentul European. Întâlnirea a fost organizată de  Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, în colaborare cu Comisia pentru Economie din Seimul Republicii Lituania, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat despre: strategia ,,Energie 2020″, ce presupune investiții în sectorul energetic de 1000 miliarde euro (540 milioane euro — producția de energie, 210 milioane euro — rețelele de energie electrică și gaze), dar și despre perspectiva energetică 2050, care face referire la integrarea deplină a rețelelor energetice și deschiderea pieței europene, esențiale pentru menținerea echilibrului între securitatea energetică, competitivitate, rentabilitate, o economie sustenabilă și interesele consumatorilor; finalizarea pieței interne a energiei în 2014; eliminarea insulelor energetice din Uniunea Europeană până la 2015.

Printre temele discutate s-a aflat și cea referitoare la tendința de creștere a prețurilor la energie, care probabil va persista, având în vedere că prețurile depind, în prezent, în cazul gazului, de prețul barilului de petrol și în cazul energiei electrice de prețurile combustibilului. De asemenea, s-a concluzionat că prețurile sunt afectate de dependența europeană de importurile de petrol și gaze, de impactul măsurilor de intervenție, de măsurile insuficiente luate în vederea promovării eficienței energetice și de lipsa de investiții. Termenii cheie despre care s-a discutat au fost reindustrializarea Europei, siguranța energetică, inovarea în domeniul energiei, piața unică de energie, siguranța aprovizionării energetice, resursele energetice și protecția mediului.

Profitând de prezența sa acolo, senatorul Christian Gigi Chiru a adus în atenția reprezentantilor europeni, dar și a celor ai parlamentelor naționale, provocările majore ale României pentru asigurarea independeței energetice, ,,aprovizionarea cu gaze naturale și potențialul uriaș pe care îl are țara noastră pentru asigurarea cu energie electrică din surse regenerabile”. Totodată, reprezentatul Parlamentului României a adresat oficialilor europeni întrebări care au vizat stadiul integrării privind reglementarea prețului la energie, dacă se lucrează la o schemă suport privind energia regenerabilă și care sunt progresele în privința evaluării corecte a riscurilor exploatării gazelor de șist în statele europene.

În timpul discuțiilor referitoare la aceste subiecte s-a evidențiat faptul că, în timp ce politicienii europeni încurajează exploatarea gazelor de șist, specialiștii spun că sunt încă rezervați în această privință. ,,Din acest motiv aștept cu interes prezentarea strategiei europene referitoare la gazele de șist, programată pentru finele acestei luni. Sunt încă rezervat în ceea ce privește siguranța exploatării gazelor de șist”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

,,În tratatul de la Lisabona, la art. 124, se spune că fiecare stat membru ar trebui să ia o decizie suverană în legătură cu mixul său energetic, ținând cont de regulile de mediu, desigur. O altă prioritate pentru noi este art. 190 din tratatul de la Lisabona. Deci, în baza acestor articole putem spune că, dacă avem gaze de șist în Europa, ar trebui să le exploatăm pentru că astfel sectorul energiei ar avea de câștigat, dar și industria noastră, competitivitatea Europei pe viitor”, a declarat Jerzy Buyek, membru PE, fost prim-ministru al Poloniei.

La rândul său, Philip Lowe, director general pentru Energie din Comisia Europeană, a spus că nu trebuie subestimat potențialul de dezvoltare al surselor locale: ,,Spre exemplu, energia fosilă, acolo unde acestea există și unde pot fi exploatate în mod durabil, de pildă în Bulgaria, în România, în Cipru, există surse convenționale de gaz care, după părerea noastră, ar trebui să fie exploatate pentru a contribui la diminuarea prețului în Europa. În continuare, în ceea ce privește gazele de șist, cu condiția existenței unui cadru adecvat pentru asigurarea exploatării durabile, și am făcut în acest sens eforturi și sperăm că în ianuarie să venim cu o comunicare referitoare la exploatare a gazului de șist, credem că acest gaz de șist ar putea să fie o completare utilă, încă o dată, în condițiile respectării criteriilor privind durabilitatea exploatării”.

Antonio Tajani, vicepreședintele Comisiei Europene, Comisar pentru industrie și antreprenoriat a vorbit despre poziția clară a Consiliului European în această privință: ,,Eu cred că ar trebui să avem o abordare neutră față de această temă. Există și îngrijorări în ceea ce privește mediul, dar nu putem să pierdem din vedere și impactul în plan industrial și economic. Statele Unite deja fac pași de uriaș și se impun pe scena mondială datorită faptului că exploatează șișturile și au energie la prețuri foarte mici. Europa nu poate să închidă ochii și să nu ia în considerare această problemă. Ar trebui să verificăm, fără prejudecăți și pe baza unor argumente științifice, dacă se poate exploata acest tip de gaz fără a dăuna prea mult mediului înconjurător, pentru că este o sursă energetică importantă pentru companiile noastre. (…) Eu cred că trebuie să facem o analiză amănunțită și inteligentă a impactului exploatării acestui tip de energie și apoi să luăm deciziile care se impun, pentru că acum acest tip de exploatare nu mai este atât de costisitoare și să ne gândim și la taxele care sunt aferente subvenționării energiilor regenerabile”.

Randal Bowie, director al Consiliului European pentru o economie cu energie eficientă, consideră că există alternative la gazele de șist și că exemplul Statelor Unite nu este aplicabil în Europa: ,,Noi știm foarte clar, ni s-a dovedit, că gazele de șist nu reprezintă o alternativă fiabilă. Am citit foarte multe studii, ni s-a dovedit că SUA au o condiție specială, pentru că aproape jumătate din terenurile Statelor Unite nu sunt locuite și, astfel, se poate proceda la fracționarea hidraulică. Dar, dacă aceste locuri ar fi mai dens populate, exploatarea gazelor de șist ar fi mai greu de realizat. Se mai pune și problema emisiilor poluante realizate de exploatarea gazelor de șist. Trebuie să fim pionieri în acest domeniu pentru a fi cât mai competitivi, să luptăm pentru calitate și nu pentru prețuri cât mai scăzute”.

Pentru mai multe informații puteți vizualiza dezbaterea completă, accesând cele două linkuri:

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.