Salvat de salvamontistii gorjeni

0
222

   Salvat din nămeţi de salvamontiştii gorjeni

    Un bărbat în vârstă de 45 de ani, care lucra ca paznic la o exploatare forestieră din munţii Godeanu, a fost salvat, în noaptea de miercuri spre joi, după o intervenţie de 15 ore a salvamontiştilor gorjeni. Misiunea salvamontiştilor a fost una deosebit de dificilă, dar finalul a fost unul fericit.

      Încă o dată, salvamontiştii gorjeni s-au dovedit profesionaliști şi au fost la înălţime. Ei au fost puşi în faţa unui caz deosebit de dificil, fiind solicitaţi să intervină pentru a verifica situaţia uni angajat al unei exploatări forestiere din masivul Godeanu, care fusese surprins în munte de căderile de zăpadă şi de care nu se mai ştia nimic de aproape o săptămână. Colegii bărbatului au încercat să ajungă la el, la începutul săptămânii, dar nu au reuşit, întrucât distanţa până la acesta era destul de mare – 9 kilometri de drum forestier, din Valea Cernei către exploatare. Paznicul rămăsese izolat în munţi, fără mâncare, în urma unor avalanşe care au blocat căile de acces. 

Intervenţie în forţă a salvamontiştilor

    Miercuri dimineaţa o echipă de şase salvatori montani a plecat către Valea Cernei şi, din zona de unde autoturismele de teren nu au mai putut să înainteze, echipaţi pe schiuri de tură şi rachete de zăpadă, salvatorii montani au început ascensiunea către zona exploatării. „Întrucât nu se cunoştea starea persoanei izolate, sau care va fi starea echipei de intervenţie la coborârea din munte, a fost amenajat şi un punct intermediar de sprijin în care s-au asigurat condiţii de încălzire, hidratare şi ambulanța salvamont încălzită. Zăpada foarte mare, ninsoare continuă, viscol, pericole iminente la traversarea a peste 20 de avalanşe scurse de pe versanţi, traversarea unor zone expuse riscului de producere a avalanşelor au făcut ca drumul de 9 kilometri să fie parcurs în cinci ore. La sfârşitul misiunii, satisfacţia salvatorilor a fost maximă, găsindu-l pe cel izolat fără mari probleme medicale”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. 

     Au urmat apoi patru ore la coborâre, la fel de dificile, la greutăţile întâmpinate la urcare acum intervenind şi deplasarea pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă, la capătul cărora toţi au ajuns cu bine la punctul intermediar şi de aici la maşini. Acţiunea a durat în total peste 15 ore, perioadă ce a necesitat un efort fizic deosebit şi de o încărcătură psihică mare, generată de pericolele reale din teren şi condiţiile meteo vitrege. 

Încă o dată, salvamontiştii gorjeni au dat dovadă de profesionalism şi au demonstrat că, indiferent de situaţie, duc la bun sfârşit orice misiune.

Carmina Weber

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.