Salvamontiştii gorjeni, în alertă la început de sezon

0
462

Salvamontiştii gorjeni, în alertă la început de sezon

Primul week-end la schi s-a consumat la sfârşitul săptămânii trecute. Sute de turişti au ales să îşi petreacă week-end-ul la Rânca. Salvamontiştii gorjeni nu au avut nicio clipă de linişte, fiind nevoiţi să intervină atât la schiorii accidentaţi pe pârtie, cât şi să sară în ajutorul echipelor de electricieni care au fost solicitaşi pentru a mediat defecţiunea ce lăsase staţiunea fără curent electric.

Pe 8 decembrie, într-o frumoasă zi de iarnă autentică, la Rânca a debutat sezonul de schi 2012-2013. Stratul de zăpadă depus pe pârtia M1 a măsurat câţiva zeci de centimetri, suficient cât să atragă schiorii. Potrivit directorului Salvamont Gorj, pe pârtie au fost în jur de 200 de schiori şi câteva sute de persoane în întreaga staţiune, multe dintre acestea coborând sâmbătă seara, date fiind avertizările meteorologilor care anunţau căderi mari de zăpadă şi viscol, dar şi dorinţa unora de a merge duminica la vot.

Cât priveşte primele victime ale sezonului, Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj a spus cp „în prima a sezonului, pe pârtia de schi salvamontiştii gorjeni au avut doar două cazuri, respectiv o plagă deschisă şi o entorsă, cazuri soluţionate fără a fi necesar transportul accidentaţilor la o unitate medicală”.

Iarnă cumplită în ziua alegerilor

Duminică, 9 decembrie, cantităţile de zăpadă şi vântul foarte puternic au blocat drumul către staţiunea Rânca, iar un defect la sistemul de alimentare cu energie electrică a întrerup distribuţia acesteia în întreaga staţiune. Peste 8 ore , echipele de la deszăpezire au lucrat la capacitate maximă pentru a desface drumul şi a asigura accesul echipelor de intervenţie electrică, acestea fiind preluate de către echipele salvamont şi transportate către releul Cerbul, prin troiene de 1-2 metri şi pe un viscol de peste 100 km/h. În partea a doua a zilei de duminică drumul a fost desfăcut în condiţii acceptabile, permiţând accesul turiştilor din şi către staţiune, dar şi a ambulanţelor solicitate pentru a prelua două persoane din staţiune cu probleme cardiace, respectiv digestive.

A fost un weekend plin pentru salvamontiştii gorjeni şi pentru personalul implicat în administrarea staţiunii Rânca, cu un vârf maxim de probleme majore, soluţionate în condiţii meteorologice vitrege şi care au confirmat capacitatea de reacţie şi de intervenţie a acestora. Este important de subliniat faptul că stratul mare de zăpadă căzut creează premizele ca din week-end-ul următor să funcţioneze şi celelalte pârtii din staţiunea Rânca.

 Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.