România, locul opt în topul european al fumătorilor

0
250

România, locul opt în topul european al fumătorilor

La ora actuală, ţara noastră ocupă locul 8 între ţările europene, fumătorii reprezentând 30% din populaţie. La nivelul judeţului Gorj s-au derulat nenumărate campanii de reducere a numărului de fumători. Totuşi, se pare că populaţia nu este deloc sensibilă la campaniile anti-fumat.

Studiile recente arată că europenii sunt cei mai înfocaţi fumători din lume. Ţara noastră ocupă o poziţie aproape fruntaşă în topul european, fiind pe locul 8, la egalitate cu Lituania si Cipru. 30% din populaţia României fumează. La ora actuală, legislaţia în vigoare interzice fumatul în parcurile destinate copiilor, în taxiuri, maşini de serviciu sau restaurante. Cea mai recentă lege anti-tutun prevede sancţiuni destul de mari pentru cei care nu o respectă.

Tinerii sunt cei mai afectaţi de acest viciu

Copiii, adolescenţii şi tinerii imită ce văd la adulţii din jurul lor şi se pare că orientarea către a fi fumător poate începe la 2-3 ani. Noua lege interzice fumatul în toate locurile de joacă, inclusiv în cele deschise şi în parcuri. Cei mici ar scăpa astfel şi de fumatul pasiv. Potrivit studiilor, adolescenţii de azi încearcă prima ţigară în jurul vârstei de 15 ani, cu 8 ani mai devreme decât mamele lor. Totuşi, cei care deţin cluburi, discoteci, baruri şi restaurante şi aleg să permită fumatul în incinta acestora, sunt obligaţi prin lege să interzică accesul tinerilor sub 18 ani.
Trebuie precizat că o nouă propunere de directivă pentru descurajarea fumătorilor este examinată în Parlamentul European în momentul de faţă.

Carmina WEBER

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.