România a ajuns ţară bananieră. Exportăm mai multe banane decât mere!

0
197

Cifrele furnizate de Minsiterul Agriculturii arată că în mai puţin de 20 de ani, România a devenit o ,,ţară bananieră” la propriu datorită exportului impresionant de banane. România a ajuns să exporte de trei ori mai multe  banane decât mere, de două ori mai multe decât caise, și de patru ori mai multe fructe exotice decât struguri.

Datorită retrocedărilor, plantaţiile de pomi fructiferi s-au redus la jumătate în ultimii 23 de ani. Prin prisma acestui fapt, exportatorii s-au reorientat.  Cumpără banane şi le revând la preţ dublu, peste tot în lume.

Anul trecut, livezile au dat cea mai mică recoltă de fructe din ultimii cinci ani, puţin peste un milion de tone. Datorită lipsei de interes din partea proprietarilor de livezi, acestea au ajuns să fie neîngrijite, producând fructe bune mai degrabă pentru gem şi compot, decât să fie puse pe tarabe pentru vânzare.

Aceşti factori i-au făcut pe distribuitori să se reprofileze. Au descoperit că fac profit mai bun dacă importă banane şi nu mere, pere sau prune. Aceştia cumpără fructele exotice cu 60 de bani kilogramul şi le revând în străinătate la un preţ aproape dublu.

A.P.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.