Reţetele electronice se mişcă cu încetinitorul

0
243

Reţetele electronice se mişcă cu încetinitorul

Reţeta electronică le dă deja mari bătăi de cap medicilor, farmaciştilor, dar și pacienților. Devenită obligatorie de la 1 ianuarie 2013, rețeta electronică a început să dea bătăi decap celor care au de a face cu ea. Dacă anul trecut lucrurile se mişcau mai bine, de o lună de zile pacienţii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute pentru a intra în posesia medicamentelor necsare tratării afecțiunilor pe care le au. Motivele sunt mai multe. În cazul unora, imprimantele sunt de proastă calitate, în cazul unor medicii problemele cu softul, cu serverul sau pur şi simplu lipsa lor de cunoștințe, aceștia neștiind cum să completeze o reţetă electronică.

Toate aceste cauze, însumate, fac ca pacienţii să nu poată intra în posesia tratamentelor într-un timp mai scurt, ci numai după o așteptare, în cel mai bun caz de minimum 20 de minute.

„M-am programat la medic pentru o reţetă şi până când am reuşit să mi le cumpăr a durat trei ore. În acest timp m-am plimbat prin oraș și mi-am facut unele cumpărături. Este un haos! Până medicii scriu reţeta trece o grămadă de timp, te duci la fatmaciști, aceștia nu o văd în reţea, iar când o văd, noi trebuie să aşteptăm pentru a intra în posesia medicamentelor de pe reţetă. Mai mult de atât, atunci când am fost la farmacie, lângă mine era un cetățean caruia medicul i-a greșit rețeta și a trebuit să meargă înapoi. În concluzie, lucrurile nu merg deloc bine“, ne-a declarat Szechely Mrton, un pacient.

Noul sistem se care că în loc să facă bine face mai mult rău pacienților, dar și farmaciștilor. În loc să uşureze munca medicilor şi a farmaciştilor, dar să şi diminueze timpul de stat la coadă al pacienţilor, iată că nu este deloc aşa.

În mod normal, cu vechile reţete, bolnavii nu stăteau mai mult de zece minute într-o farmacie pentru a-şi cumpăra medicamentele.

Mdicii afirmă că întradevăr pentru prescrierea reţetelor electronice se aşteaptă pentru ca acestea să fie validate. La rândul lor, farmaciştii susţin că noul sistem al reţetelor electronice funcţionează greoi şi că dacă internetul funcţionează cu viteză mai mică este jale. Problema este că sistemul nu este peste tot pus la punct, mai apar probleme de ordin tehnic, se mai blochează computerele, nu merg etc. și că nimeni nu este foarte încântat de noua modalitate de eliberare a reţetelor.

„ Sunt situați, și nu puține, în care nu ne putem conecta la sistem şi durează ceva mai mult până completăm datele pacienţilor. Am avut cazuri in care un paciant a trebuit să strea în așteptate aproape o oră“, a declarat Adela Crișan, farmacist. Aceasta ne-a mai informat că în una din zilele trecute s-a confruntat cu o problemă aproape hilară „A venit pacientul cu rețeta, am făcut scanarea și… nu am găsit-o în sistem. Medicul a uitat să o descarce în sistem”

Toate acestea la un loc fac pe mulți pecianți să regrete reţetele clasice pe care le considerau mai bune și să afirmă cu aer nostalgic „Era mult mai bine înainte. Acum, când mergi la farmacie, fie sistemul nu funcţionează, fie nu se scanează reţetele electronice. În schimb, cu cele tipizate, în câteva minute le luam pastilele şi plecam rapid“, a subliniat un pacient.

 

Dorel Lazăr

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.