Repatrierea osemintelor lui Brâncuşi stârneşte indignare

0
261

Gorjean de origine, dar universal prin opera sa, Constantin Brâncuşi rămâne viu chiar şi după 56 de ani de la trecerea sa în eternitate. La Simpozionul Naţional Brâncuşiana 2013, organizat de autorităţile târgujiene în amintirea marelui geniu, cercetătorul Doina Lemny şi-a exprimat părerea vizavi de isteria creată în jurul repatrierii osemintelor lui Brâncuşi. Lemny spune că ar trebui ignoraţi cei care devin insistenţi cu privire la acest subiect.

Doina Lemny este cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Franţa. În cea mai recentă carte a sa, Doina Lemny tratează tema universalităţii lui Constantin Brâncuşi. Cu ocazia participării la Simpozionul Naţional „Brâncuşiana” 2013, Lemny s-a arătat indignată de ceea ce se întâmplă acum vizavi de mult vehiculata ideea a repatrierii osemintelor lui Brâncuşi. „Tot ce se vehiculează acum – „Brâncuşi al nostru”, „revenirea osemintelor lui Brâncuşi” – sunt nişte comedii care nu trebuie luate în seamă. Este dureros ca să vă spun drept. La un moment dat, aceşti oameni devin atât de insistenţi, încât nu mai ai cum sa lupţi împotriva lor şi atunci trebuie ignoraţi, pur şi simplu. Ideea mea este următoarea: Brâncuşi a trăit 50 de ani la Paris, unde a ajuns în 1904 şi a murit în 1957; acolo şi-a creat opera şi capodoperele au ieşit acolo. Brâncuşi a decis. Asta nu înseamnă ca s-a supărat pe ţară, dar a decis să-şi aleagă drept moştenitori cuplul de români Natalia Dumitrescu şi Alexandru Istratie” a spus Lemny.

Doina Lemny şi Ioana Vlasiu

Doina Lemny îl desfiinţează pe poetul Laurian Stănchescu, care de mai bine de un an tot apare în faţa presei susţinând căface demersuri pentru a readuce în ţară osemintele lui Brâncuşi, precizând că aceasta ar fi fost ultima dorinţă a sculptorului. Cercetătorul Doina Lemny în contrazice pe Stănchescu. „Brâncuşi a decis, în cunoştinţă de cauză să fie înmormântat în Cimitirul Montparnasse. Nu găsesc că asta a însemnat că el şi-ar fi întors spatele ţării. Dimpotrivă! Consider că a fi înmormântat în Cimitirul Montparnasse este şi o onoare, fiind atât de multe personalităţi în acel cimitir. Dar nicio naţiune nu-şi cere osemintele fiecărui reprezentant cultural. Deci, trebuie să ne calmăm! Şi unde sa punem acele oseminte!? Hai să fim serioşi”, a explicat Doina Lemny, cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Franţa.

 „A existat vreo casă Brâncuşi!?” 

Cu ocazia participării la ediţia din acest an a Simpozionului Naţional Brâncuşiana, Doina Lemny le-a spus jurnaliştilor din Târgu-Jiu care este părerea sa vizavi de casa memoriala a lui Brâncuşi. „A existat vreo casă Brâncuşi!? Când faci o casă memorială trebuie să arăţi unde a lucrat artistul, iar Brâncuşi a fugit de acasă. Deci, ce să faci la casa memorială? Să faci încă un fals, care se adaugă falsurilor care se vehiculează!? Trebuie să fim foarte discreţi şi să încercăm sensul operei lui Brâncuşi şi ceea ce a făcut el. Brâncuşi rămâne gorjean, rămâne român, dar este universal şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea”, a menţionat Doina Lemny, cercetător muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Franţa.

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.