Potrivit unui proiect de lege depus de mai mulți parlamentari PSD, PNL și de la minorități, tinerii cu vârste până în 18 ani care fumează în parcuri, școli, gări, mijloace de transport în comun, drumuri publice sau terenuri de sport – vor fi amendați cu 500 de lei. Astfel, minorilor le va fi interzis să fumeze în spațiile publice, dar și în jurul acestora, pe o rază de 200 de metri.

“Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora“, prevede proiectul.

Proiectul va intra  mai întâi în dezbaterea Senatului și apoi a Camerei Deputaților, care este for decizional.

Legislația din România nu îi pedepsește pe minorii care consumă produse din tutun. Pentru a determina tinerii să renunțe la fumat, inițiatorii proiectului de lege spun că este nevoie de aplicare de sacţiuni, motiv pentru care se dorește introducerea unor amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei: „Legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și, drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate”.

untitled-2