PROFITUL REINVESTIT ÎN ECHIPAMENTE NOI VA FI SCUTIT DE IMPOZIT DE LA 1 IULIE 2014

0
281
Foto: www.argebiz.ro
Foto: www.argebiz.ro
Foto: www.argebiz.ro

Profitul investit în producția și/sau achiziția de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, între 1 iulie 2014 și 31 decembrie 2016 inclusiv, potrivit noilor reglementări ale Codului Fiscal, publicate în Monitorul Oficial în data de 23 mai 2014.

            Scutirea de impozit se va aplica profitului contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcțiune a echipamentelor tehnologice, fiind calculată trimestrial sau anual, potrivit OUG nr. 19/2014. Cu toate acestea, valoarea fiscală a echipamentelor tehnologice respective se amortizează linear sau degresiv, neputându-se opta pentru amortizarea accelerată.

           Andreea Ceauşescu, Managing Partner în cadrul Ceaușescu & Partners, expert contabil şi consultant fiscal, susţine că scutirea de impozit pe profitul reinvestit va avea un efect benefic asupra mediului de afaceri iar această  măsura adoptată de Guvern vine într-un moment delicat pentru companii. 

Prevederi importante- scutirea de impozitul pe profitul reinvestit va diminua economia subterană

Specialiştii amintesc de efectele descrise în preambulul Ordonanţei 19/23.04.2014 care prevede: diminuarea poverii fiscale din economie, prin reducerea sau scutirea integrala a impozitului pe profit; stimularea competitivităţii şi inovarii; creşterea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă; îmbunătăţirea cashflow-ului agenţilor economici; îmbunătăţirea gradului de absorbţie al fondurilor europene.

Această măsură îşi va atinge, în parte, efectele scontate, la care putem adăuga şi o creştere a veniturilor din alte surse bugetare (de exemplu TVA, contribuţii sociale), astfel banii „negri” vor fi introduşi  în circuitul economic, iar un prim efect pozitiv ar avea ca rezultat diminuarea economiei subterane, cel puţin pe termen scurt.

Consultanţii în domeniul fiscal mai susţin şi că, de această facilitate se vor bucura doar afacerile aflate în faza de creştere sau maturitate, respectiv cele generatoare de efecte pe termen scurt (sub 1 an). În general, în perioada de investiţii/ dezvoltare, o afacere nu generează profit:

„Măsura ar fi avut efectele scontate în integralitate, dacă ar fi fost aplicată pe o perioadă mai mare de 2.5 ani şi dacă această facilitate ar fi fost acordată la nivelul profitului  reinvestit şi nu plafonat, în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada în care se face investiţia. Aici includem efectul de roll-over al unei asemenea facilităţi”, mai spune Andreea Ceauşescu.

ANTREPRENORII VOR INVESTI MAI MULT ÎN ECHIPAMENTE

 Facilităţile sunt acordate pentru echipamente tehnologice – maşini, utililaje şi instalaţii de lucru, adică pentru crearea de valoare adăugată, însă cu rezervele menţionate anterior. Specialiştii consideră că visul oricărui manager este să finanţeze investiţii pe termen lung din surse pe termen scurt -în acest caz agentul economic ar recupera într-un singur an fiscal investiţia făcută, în timp ce în mod normal, această investiţie, potrivit normelor în vigoare, putea fi recuperată într-un interval cuprins între 2 şi 36 ani,  funcţie de durata normală de funcţionare a echipamentelor.

Guvernanţii mizează mai mult pe creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene – perioada pentru care se acordă facilitatea este cuprinsă între 01.07.2014 şi 31.12.2016: “Din punctul nostru de vedere, prin măsura luată, încearcă, măcar în parte, să ajusteze ineficienţa cu care au gestionat aceste fonduri. Din punct de vedere fiscal, impactul global asupra bugetului de stat poate fi unul pozitiv:

–       dacă analizăm sursa – impozit pe profit – efectul este aproape 0: impozitul primit ca facilitate pentru un agent economic este de fapt suportat, cel puţin in parte de agentul economic care furnizează echipamentele; facilitatea se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada în care se realizează investiţia (a se vedea aici observaţia anterioară, referitoare la faza de viaţă în care se afla entitatea economică, dar şi termenul în care aceasta va produce efecte,

–       La o analiză a sursei TVA – efectul este 0 – vânzătorul colectează/cumpăratorul deduce;

–       La o analiză a sursei – contribuţii sociale – efectul poate fi pozitiv – crearea de locuri de muncă, surse suplimentare de venituri impozabile”. declară Andreea Ceauşescu, expert contabil şi consultant fiscal.

Statul îşi va „însuşi” decizia de investiţii a operatorului economic numai în limita profitului bază de calcul pentru impozitul pe profit..:

,,Facilitatea se acordă pentru profitul brut/rezultatul contabil reinvestit. Limitarea sau plafonarea a fost introdusă ca urmare a faptului că, impozitul pe profit se determină prin aplicarea procentului de 16% asupra rezultatului fiscal şi nu asupra rezultatului contabil. Astfel, profitul contabil brut sau rezultatul contabil se determină ca diferenţă între totalul veniturilor obţinute de entitate şi cheltuielile efectuate de acesta, inainte de impozitare, iar rezultatul fiscal se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile entităţii, la care se adaugă cheltuielile nedeductibile şi se scad veniturile neimpozabile”, este de părere Andreea Ceauşescu, Managing Partner al Ceaușescu & Partners. 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.