Profesor din Japonia îndrăgostit de tradiţiile gorjeneşti

0
541

Profesor din Japonia îndrăgostit de tradiţiile gorjeneşti

Inagaki Norio, un profesor universitar de folclor din Japonia a ajuns în judeţul nostru pentru a căuta zonele în care se păstrează tradiţiile populare. Joi, 17 ianuarie, japonezul a ajuns la Alimpeşti, unde a fost pur şi simplu impresionat de un grup de dansatori, alcătuit din alimpeşteni trecuţi de 40 de ani.

De ceva timp, un profesor universitar din Japonia bate drumurile Gorjului, în căutarea localităţii cu cele mai frumoase tradiţii populare, care au rezistat până în prezent. Dansurile populare gorjeneşti şi-au dovedit farmecul şi autenticitatea şi în fata oaspeţilor de peste hotare. Acest lucru a fost demonstrat de un grup de iubitori ai tradiţiilor locale alimpeştene, trecuţi de 40 de ani. Mobilizaţi de dorinţa ca şi urmaşii lor să cunoască dansurile populare care se jucau odinioară la „Hora satului”, dansatorii au răspuns invitaţiei profesorului universitar de folclor din Japonia, Inagaki Norio, care pe lângă activitatea didactică, s-a dovedit a fi şi un culegător de folclor, poposind, astfel, şi în comuna Alimpeşti.

Gorjenii încă păstrează tradiţiile

În sala de festivităţi, de o eleganţă deosebită, din cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică din Alimpeşti, modernizat în anul 2012 pe fonduri europene, formaţia de dansuri a căminului cultural din localitate, sub directa îndrumare a directorului de cămin cultural – vioristul de excepţie Marian Dîrnu, dar şi a colaboratorului său Cornel Ciusu, au delectat oaspetele localităţii cu 10 dansuri populare vechi: Bordeiaşul, Rustemul, Hora de mână, Sârba gorjenească, Popoveanca, Frunza, Troaca, Dumitra, Jianca, Bulgăreasca. Mai mult decât atât, vioristul Marian Dîrnu şi acordeonistul Cornel Ciusu au prezentat câteva melodii populare aducându-le aminte celor prezenţi de vioara lină a altor viorişti alimpeşteni care au trecut în lumea celor drepţi: Dumitru Bălăşoiu şi Aurel Surcel. Dansatorii care şi-au dovedit talentul în faţa profesorului japonez sunt: Iulian Popa, Claudia Cosacu, Marinela şi Daniel Greere, Ion Pârvulescu, Delia Pârvulescu, Ion şi Adriana Surcel Ion.
Profesorul Inagaki Norio nu a găsit deschidere în toate localităţile gorjene vizitate, însă acţiunea de la Alimpeşti a fost susţinută de autorităţile locale şi în mod special de primarul comunei Elena Mosor şi viceprimarul Gabriela Avram Gabriela, dar şi de Consiliul Local, în mod deosebit de Alexandra Greere – consilierul local ce s-a ocupat de costumele populare care să reprezinte cu adevărat zona comunei Alimpeşti.

 

Carmina Weber

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.