Primarul din Licurici, Liviu Doru Drăgulescu, se laudă cu organizarea unui festival, în memoria rapsodului Ion Diaconescu, în toamna acestui an, dar şi cu o serie de reabilitări de drumuri şi proiecte trase pe ,,linie moartă” din lipsă de finanţări.
Apa şi canalizarea, un ,,pâlpâit” slab pentru locuitorii din Licurici
Edilul comunei Licurici spune că în clipa actuală este ,,legat la mâini” şi nu poate duce la bun sfârşit o serie de proiecte demarate cu mai mult timp în urmă. Astfel, reţeaua de apă şi canalizare din localitate rămâne un vis pentru locuitorii satelor ce alcătuiesc comuna Licurici. Primăria nu poate decât să privească cerul în speranţa că o să pice ceva, pentru că banii promişi nu au ajuns niciodată la destinaţie, pentru ca proiectul să fie finalizat. Proiectul, în valoare de peste 70 de miliarde de lei vechi, e unul SF pentru edilul din Licurici, care însă, speră, ca Guvernării USL să i se facă milă de comuna sa şi să-i ,,expedieze” fonduri.
Aşteaptă deblocarea fondurilor
,,Am proiectul pentru apă şi canal la nivelul localităţii. A fost depus şi pe 322, prin Programul Naţional de Dezvoltare al doamnei Udrea. A fost depus la Bucureşti. Aştept şi eu un Program Naţional din partea USL-ului. E un proiect foarte mare, de o valoare uriaşă, 60-70 de miliarde de lei vechi numai apa. (…) Problema e de finanţare. Eu, comunitatea locală, nu pot să demarez acest proiect. Cel puţin apa, la 60-70 de miliarde cât valorează, e imposibil! Proiectul a fost demarat în 2008. Sunt trei puţuri, staţie de tratare şi bazine de apă”, a precizat Liviu Drăgulescu.
Drumuri pietruite şi asfaltate în cătunele din Licurici
Primarul Liviu Drăgulescu spune că în decursul acestui an a pietruit drumurile a mai multe cătune din localitate şi aşteaptă demararea lucrărilor de asfaltare şi pietruire a altor uliţe din localitate, aproximativ 1,7 kilometri. Costurile de pietruire şi asfaltare a celor 1,7 km sunt cam de 6-7 miliarde de lei vechi, iar durata estimativă de realizare este de circa doi ani. ,,Am făcut proiectul tehnic pentru două uliţe, pentru asfaltare, dar acest proiect va fi derulat pe o perioadă de doi ani. Am jumătate din bani, sper la rectificare să mai primesc ceva. Suprafaţa drumului însumează 1,7 km şi costă în jur de 6-7 miliarde (n.r. lei vechi)”, a mai declarat edilul.
Şcolile „arată foarte bine”
Conform spuselor primarului, şcolile din localitate nu necesită reabilitare, întrucât „arată foarte bine” şi sunt „aproape noi”. Trebuie făcute doar lucrări de igienizare şi alimentare cu material lemnos şi cărbune pentru a trece peste iarna grea: ,,Şcolile arată bine, sunt aranjate. Nu trebuie decât să efectuăm lucrări de igienizare, să aducem lemne şi cărbune pentru iarnă şi să ne ocupă de vidanjare, până la 15 septembrie. La căminul cultural am făcut ceva reparaţii. Arată destul de bine. Am şi un proiect făcut, dar pentru care nu am primit finanţare”.
Prima ediţie a festivalului ,,Ion Diaconescu”
Liviu Drăgulescu se laudă că în această toamnă o să organizeze prima ediţie a unui festival dedicat învăţătorului Ion Diaconescu, personalitate marcantă a localităţii, dar şi un rapsod de renume din Licurici şi Gorj. Primarul vrea să creeze condiţii pentru desfăşurarea acestui festival şi urmăreşte amenajarea zonei în care se va desfăşura manifestarea, în satul Frumuşei. ,,Vreau să realizez o împrejmuire şi o scenă la nivelul comunei Licurici, satul Frumuşei, să demarez începând din acest an de Sfânta Marie Mică, pe 8 septembrie, un festival cu denumirea de «Învăţătorul Ion Diaconescu». Învăţătorul care a murit a fost un mare rapsod al localităţii şi al judeţului”, a conchis primarul Liviu Drăgulescu.
ALEXANDRU PREDA
