Primarii a nouă comune din judeţul Gorj participă în această săptămână, la Neptun, la şedinţa extraordinară a Asociaţiei Comunelor din România. La fel ca în fiecare an, edilii comunelor gorjene sunt alături de colegii din alte localităţi din ţară, la întruniri cu autorităţile centrale, moment prielnic pentru a-şi prezenta proiecte, iniţiative, dar şi problemele cotidiene din localităţile pe care le păstoresc.
Temele discuţiilor
Alături de alţi edili din ţară, de la Gorj sunt prezenţi primarii de la Bustuchin, Văgiuleşti, Negomir, Hurezani, Borăscu, Ioneşti, Brăneşti, Cruşeţ şi Plopşoru.
Constantin Pîrjol, primarul comunei Văgiuleşti, a precizat că s-au pus în discuţie probleme privind regionalizarea, reducerea de personal din rândul angajaţilor primăriilor, problema legii proprietăţii, precum şi modificarea legislaţiei privind accesarea de fonduri europene de către primarii comunelor.
Primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, spune că unul din punctele abordate la conferinţele susţinute la Neptun s-a referit la modificarea legii privind accesarea de fonduri europene. Acesta este de părere că actuala lege este învechită, se pierd timp şi bani şi are nevoie de o modificare. Primarul Ciocea consideră că banii trebuie accesaţi mult mai repede, în maximum 15 zile, iar o eventuală întârziere a finalizării lucrărilor să poată beneficia de o prelungire, fără a mai fi plătite penalităţi.
Modificări privind accesarea fondurilor europene
,,Sunt multe acte legislative care trebuie modificate, la fondurile europene am avut probleme până în acest an. Ca să obţii un proiect european munceai poate un an, doi, trei, pierdeai zile şi nopţi şi după nu puteai să îl termini, să duci să îl implementezi, pentru că nu îţi dădeau bani. Trebuia să te duci să te împrumuţi, să iei din bănci, aşa cum am făcut şi eu. (…) La toate întrunirile pe care le avem punem în discuţii aceste lucruri, greutăţile de care ne lovim şi dacă o să urmăriţi legea cu modificările ei, dacă ai obţinut un proiect european, ai semnat contractul, îi dai drumul la treabă. Nu mai trebuie să te împrumuţi ca primărie. (…) Atunci te duceai, făceai un proiect şi trebuia să te împrumuţi, să rămâi dator şi poate chiar să ajungi în faliment, să nu termini proiectul şi să dai şi ce ai luat înapoi. Acum, după noua lege, după noua modificare, ai început lucrul şi primeşti banii în 3, 7, 15 zile, depinde cum este cererea de finanţare şi de rambursare. În altă ordine de idei, nu ai putut să termini proiectul la timp, spre exemplu, limita unui contract este de 36 de luni. Nu ai reuşit să termini din diferite motive, automat poţi să prelungeşti, da nu mai plăteşti 2% din valoarea proiectului”, a declarat primarul Ion Ciocea.
Alexandru Preda
