Poezia economiei naționale

0
406

Nu pot să mă laud că am citit multe poezii scrise de domnul Varujan Vosganian, dar cred că este un poet redutabil dacă are măcar jumătate din talentul pe care l-a demonstrat la una dintre emisiunile de la televiziune pe care am urmărit-o stupefiat.
Plin de metafore, dicursul ministrului economiei spunea clar că în România totul va fi extraordinar. Vor fi repornite combinatele de la Vâlcea, Câmpia Turzii, Slatina, și multe, multe altele. Cică a vorbit domnia sa personal cu proprietarii, investitorii care dețin pachetul majoritar de acțiuni și că guvernul se va implica în mod direct în rezolvarea problemelor grave în care se zbate economia și societatea românească. Laptele și mierea au curs din gura  poetului guvernamental. Cascade de bine învăluit în metafore au curs timp de o oră din gura poetului economiei românești.
Una din declarațiile poetului ministru, Varujan Vosganian, am trecut-o automat în categoria „miniștrii spun lucruri trăsnite”. Cu siguranță că nu a fost singura care ar merita reținută și pusă pe panoplie, la colecție. Erau mai multe, dar asta este una de excepție.
Copiind, la indigo, exemplul colegilor săi din nemaipomenitul Guvern Ponta, care fac cea mai mare parte din politica administrativă a țării la televizor și care emit un comunicat sau o declatație de presă pentru orice mărunțiș demonstrând cât sunt ei de transparenți, dar care vorbesc fiecare pe limba lui și cum îi taie capul aidoma unui cor ai cărui membrii componenți cântă fiecare după o altă partitură și sub bagheta altui dirijor.
De fapt, știe tot românul că a devenit o practică să vorbească fiecare pe limba lui, înțelegerea lui și de capul lui, de parcă am fi pe vremea în care eram conduși de gâlceava națională numătă Convenția Democratică Română, pe scurt CDR.
Dacă nu mă credeți analizați puțin declarațiile despre bugetul național făcute de miniștrii Chițoiu și Fenechiu, la care mai adăugați ce spunea drăgălașul nostru Constantin, ministru al agriculturii. Analizați și apoi încercați să concluzionați dacă au sau nu au dreptate cei care spus că pentru USL a început numărătoarea inversă.
Dar să revin la poetul guvernamental, care în rimă albă a declarat la televizor că în industrie trebuie facut neapărat curățenie, că ce-i de închis trebuie închis, iar activele să fie valorificate la fier vechi. În plus a mai sugerat că multe societăți, dacă nu au un anumit grad de profitabilitate, trebuiesc trecute în insolvență, iar restul, ce rămâne, să fie privatizat.
Mă întreb și eu ca tot românul dacă omul acesta este cetățean al acestei țări și dacă într-adevăr este ministrul economiei care are drept atribuțiuni principale dezvoltarea economiei. Mie mi se pare venit de pe altă planetă, chiar ai putea zice că este plătit de cine știe cine pentru a pune la pamânt și ce a mai rămas din industria românească, că tot nu au mai rămas multe din ceea ce a fost odată.
Cu alte cuvinte pentru poetul Varujan Vosganian protejarea și stimularea mecanismelor menite să afirme potențialul autohton pe piața natională, pe piețele internaționale se va putea face doar dacă se dărâmă tot ce a mai rămas în picioare. Personal îl cred că are uneori viziuni poetice. Toți avem așa ceva câteodată, dar să compui eseuri în loc de analize pertinente despre economia țării, nu este același lucru cu creațiile literar-artistice obligatorii pentru înbunătățirea CV-ului de la Uniunea Scriitorilor.
Așa cum am afirmat înainte, cred că ce se întâmplă acum la cârma țării este aidoma cu ce s-a întâmplat în perioada de tristă amintire a CDR-ului. Eu unul, și sunt sigur că nici dumneavoastră, de când USL este pe cai mai, nu am văzut și nu am auzit de nicio măsură, sau o hotarâre care să aibă drept rezultat creșterea economică, scăderea inflației sau creșterea numărului de locuri de muncă. Din contră, fac domnii guvernanți ce fac și cresc numărul șomerilor, număr care a ajuns la cote alarmante. Zilnic sute și sute de salariați sunt disponibilizați, lasați pe drumuri, în condițiile în care prncipala promisiune făcută în campania electorală de către USL a fost creșterea nivelului de trai.
Cu metafore, parabole, comparații, cu rimă împerecheată, încrucișată sau albă, poetul guvernamental Varujan Vosganian ar trebui să le explice celor care l-au votat cum naiba va crește economia, nivelul de trai și numărul de locuri de muncă dacă închidem toate societățile comerciale, le vindem la REMAT, le trecem în insolvență sau le privatizăm pe un euro. Cu rimă sau fără rimă Varujan Vosganian ar trebui să ne spună cum se va încadra România în indicatorii negociați cu UE și mai ales care va fi răspunsul pe care-l va da electoratului din ce în ce mai pauper.

Dorel Lazăr
jurnalist independent

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.