Poarta Sărutului ,,restaurată” ca la spălătoria auto din colţu’ străzii, de o firmă acuzată de ,,neglijenţă în serviciu”

0
448
Foto: gorjnews.ro

La serbarea a 75 de ani de la ,,naşterea” Ansamblului Calea Eroilor din Târgu-Jiu autorităţile locale şi chiar centrale nu au putut sărbători cu fast şi trâmbiţe importantul eveniment pentru că, pe bună dreptate, arhitectul Dorin Dănilă, autor al proiectului de restaurare a refuzat să semnze recepţia lucrării.

Chiar dacă operele din piatră ale Ansablului cultural ,,Calea Eroilor” au fost ,,resturate” prin spălare sub presiune asemenea unor autovehicule, autorităţile locale şi centrale au participat la simpozionul organizat de Primăria Târgu-Jiu cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, au privit precum ,,viţeii la poarta nouă” şi au dat asigurări, că pe banii noştri Guvernul va finanţa o comisie internaţională de experţi care să prezinte un punct de vedere privind modul cum se prezintă Ansamblul Monumental Calea Eroilor după restaurarea Porţii Sărutului, proiectantul susţinând că opera a suferit ,,avarii” după spălarea sub presiune.

Foto: gorjnews.ro
Foto: gorjnews.ro

Firma care s-a ocupat de ,,restaurarea” Porţii Sărutului implicată într-un scandal monstru, în 2011, acuzată fiind că a folosit polistiren la resturarea unor ziduri din cetatea Alba-Iulia

Firma SC Grup Corint SA, s-a aflat în 2011 într-un scandal monstru când un fost angajat, Cătălin Hăbean, a dezvăluit  că resturatorii au folosit la Cetatea Alba Carolina, polistiren, în procesul de modernizare a monumentelor istorice.

Foto: adevarul.ro
Foto: adevarul.ro

Cu toate acestea, dar şi în pofida faptului că la începutul acestui an, la Tribunalul Alba au fost depuse 3 dosare care solicitau deschiderea procedurii de insolvenţă pentru SC Grup Corint SA, INP (Institutul Naţional al Patrimoniului) a decis să contracteze firma pentru a efectua lucrările de resturare.

Probabil Ponta ar fi luat măsuri doar dacă opera era una cu pământu’

Prezent la Târgu-Jiu, Victor Ponta a văzut, a dat declaraţii şi a plecat. Nu s-a luat nici o măsură în schimb şi nimeni nu a fost tras la răspundere, ba mai mult premierul părea câtuşi mulţumit pentru că Poarta Sărutului se afla încă în picioare.

,,Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică!”, a spus premierul.

Vineri s-a făcut şi recepţia lucrărilor, de către INP, după un întreg ,,circ”, după ce Dorin Dănilă, cel care a întocmit proiectul de restaurare, a refuzat să semneze procesul verbal.

,,Spălarea Porţii a fost o aberaţie, ceva inadmisibil. Nu există un proiect în care să spună că opera poate fi spălată cu pompa de presiune. Nu există aşa ceva. Din cauza asta, Poarta este acum galbenă, pentru că adaosul imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier şi oxizii şi s-a îngălbenit. Poarta a devenit galbenă”, a precizat Dorin Dănilă.

,,Eu nu am aflat că s-a început lucrarea. În mod normal, trebuia să fiu chemat la licitaţie. Acum mă presează pe mine să semnez imediat, fără să văd, nişte lucruri că s-au respectat. Eu nu am semnat recepţia. Aceste lucrări atrag foarte mulţi oameni neaveniţi, care în viaţa lor nu au făcut asemenea lucrări, de asemenea anvergură, dar se bagă. Pentru această lucrare ar fi trebuit să fie specialişti în domeniu. Eu bine aflu că aici s-au băgat nişte arhitecţi ca să-şi lege şi ei numele de această lucrare. Nu are legătură arhitectura de restaurarea în piatră”, a mai adăugat acesta.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.