Peste o sută de gorjence sunt mame la vârste fragede

0
232

 Peste o sută de gorjence sunt mame la vârste fragede

 Direcţia de Sănătate Publică Gorj a centralizat un număr de 161 de fete, cu vârste de până în 19 ani, care au rămas însărcinate în 2012. Dintre acestea, 48 au pierdut sarcina sau au întrerupt-o la cere, restul au devenit mame. Mai mult decât atât, în trimestrul II al anului, trei fete de până în 15 ani au rămas însărcinate, una singură avortând.

Ţara noastră este pe primul loc în Europa în privinţa copiilor aduşi pe lume de mame care nu au împlinit vârsta majoratului. Lipsa educaţiei, inconştienţa, sau pura întâmplare au făcut că peste 160 de tinere din judeţul nostru să rămână însărcinate, în 2012. Dintre acestea, 113 au devenit mame, multe dintre ele fiind copii cu copii. „În 2012, la nivelul judeţului Gorj s-au înregistrat 161 de cazuri nou depistate de gravide până în 19 ani. Pe trimestrul I au fost 11 şa categoria de vârstă 15-19 ani, pe trimestrul II au fost 3 cazuri la fete de până în 15 ani şi 88 la categoria de vârstă 15-19 ani. În trimestrul III au fost 59 de cazuri la categoria 15-19 ani. Cât priveşte întreruperile de sarcină, pe trimestrul I nu a fost niciuna, în trimestrul II al anului au fost 33, iar în ultimele trei lui ale lui 2012 au fost 15 avorturi, la nivelul întregului judeţ”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

În ultimii ani, la nivelul ţării noastre a crescut destul de mult numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani. Copilele ajung să aibă relaţii sexuale atât cu băieţi de vârsta lor, precum şi cu persoane mai în vârstă, fie sunt violate, fie se prostituează pentru a câştiga bani.

Efectele sarcinii avute la o vârstă fragedă

Psihologii spun că tinerele care devin mame la vârste fragede au parte de o maturizare precoce, de o schimbare rapidă de roluri. Practic, aceste mame sunt copii cu copii. Specialiştii spun că primul şi cel mai grav actor al sarcinilor la vârsta adolescenţei este neinformarea sau proasta informare. Nu doar mama minoră este vinovată în acest caz, lipsa informării, sau informarea proastă este o responsabilitate colectivă, a întregii societăţi: familie, şcoală.

Carmina Weber

 

 

 

 

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.