Peste 20 de gorjeni s-au tratat în Germania, Austria, Franţa şi Italia

0
249

În parcursul anului trecut, 22 de persoane din judeţul nostru au mers la clinici din străinătate pentru a se trata. Ţările pentru care au optat gorjenii au fost Germania, Austria, Franţa, Italia. De la începutul acestui an şi până în prezent, o singură persoană a beneficiat de tratament peste hotare.

Din ce în ce mai multe persoane din judeţul Gorj fac demersuri pentru a-şi trateze problemele de sănătate în spitalele din străinătate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, ei trebuie să completeze formularul european E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, s-au emis formulare pentru Germania, Italia, Franţa şi Austria pe afecţiuni oncologice şi nu numai.

22 cereri în 2012 şi una în 2013

În 2012,nu mai puţin de 22 de persoane din judeţul Gorj au mers la spitale şi clinici din străinătate pentru a se trata, numărul pacienţilor trataţi peste hotare în 2012 fiind aproape dublu faţă de anul anterior, când au fost aprobate 12 cereri pentru tratament peste hotare. „Pe parcursul anului 2012 am avut 22 de cereri de la persoane care au efectuat tratamente în străinătate. De la începutul anului 2013 şi până în prezent avem un singur caz de acest gen”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.
Pentru a beneficia, prin intermediul CJAS, de un astfel de tratament este obligatoriu ca un medic de specialitate să confirme faptul că în România nu există posibilitatea că persoana respectivă să fie tratată. Gorjenii trebuie să ştie, înainte de a începe să îşi caute drepturile medicale de cetăţean european, că Ministerul Sănătăţii nu acordă finanţare decât pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în România în acest moment.

Carmina Weber

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.