România e ţara tuturor (im)posibilităţilor, e ţara cu linii de demarcaţie între sensurile de mers, are borduri şi garduri poleite cu aur (lucru care explică abonamentul firmelor la licitaţii), fermierii au milioane de tractoare, iar la fiecare colţ de stradă, în centrele marilor oraşe ori lângă staţiile unde ,,industriaşii” îşi aşteaptă autobuzele ce-i duc acasă găseşti ,,păcănele”.
Dacă doar ce a luat salariul sau mai are doar trei lei în buzunar, e clar că românul doreşte să multiplice aceşti bani. Cum face asta? Păi în general e foarte simplu… de asta au răsărit ca ciupercile după ploaie exact ca magazinele de bloc ale anilor ’90 casele de pariuri şi ,,cazinourile de bloc” cu aparate slot-machines.
Peste 60.000 de aparate tip slot-machines la nivel naţional
După o statistică întocmită de Ministerul Finanţelor, la nivel naţional ,,acţionază” 455 de firme şi operatori care deţin 60.064 de păcănele.
Un israelian născut în fosta URSS, pe numele lui Avraham Barel deţine cele mai multe ,,păcănele”, peste 3.5000 prin firmele lui Max Bet SRL, cu 2.812 slot-machines, şi Max Bet Jocuri Electronice SRL, cu 694 slot-machines.
Împătimiţii acestor jocuri, dacă ar asculta părerile specialiştilor şi nu ar miza pe norocul orbesc probabil că ar cugeta mult mai mult înainte să lovească cu sete butoanele aparatelor. Majoritatea aparatelor funcţionează pe bază de algoritmi care produc secvenţe RNG (random number generator) cu perioade practic nerepetabile în următorul secol.
717 ,,păcănele” în Gorj
Cel mai mare număr de aparate generatoare de câştiguri este bineînţeles în capital unde sunt declarate 16.973 de maşini operate de 73 de firme. La nivelul judeţului Gorj îşi defăşoară activitatea 9 operatori care au împreună 717 aparate tip slot-machines.
La urma urmei, o afacere extrem de profitabilă, ţinând cont că la ultima acţiune de amploare desfăşurată sub îndrumarea IGPR la începutul acestui an, pentru sancţionarea ilegalităţilor în domeniul jocurilor de noroc au fost verificate la nivel naţional peste 4.000 de săli de jocuri fiind aplicate sancţiuni în valoare de 1.045.200 de lei. La nivelul judeţului Gorj, prin acţiunea ,,Mecano” au fost verificarte 268 de săli şi spaţii destinate jocurilor de noroc şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 300.000 de lei.
ALEXANDRU PREDA