Ținând cont de faptul că Județul Gorj este un județ care suferă la capitolul accesări de fonduri europene nerambursabile, din diverse motive, începând cu această ediție vă vom prezenta detalii referitoare la oportunitățiile și metodele de accesara a acestor fonduri nerambursabile.
2016 aduce o serie de finantari nerambursabile, cuprinse intre 10.000 si 200.000 de euro pentru infiintarea sau dezvoltarea unor activitati economice diverse. Cofinantarea proprie din partea beneficiarului nu este intotdeauna solicitata, astfel ca va puteti realiza proiectul doar cu ajutorul fondurilor nerambursabile.Spre deosebire de 2015, anul acesta va aduce deschiderea unor Programe Operaționale noi, deosebit de atractive prin prisma sumelor acordate și a condițiilor de eligibilitate cerute.
1.Programul Operational Regional
Deschidere estimata: Luna Ianuarie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: nu.
Acest program va fi deschis la inceputul anului, in cursul lunii ianuarie cu o linie de finantare destinata microintreprinderilor.
Prin intermediul acestei linii de finantare, beneficiarii vor avea la dispozitie o finantare nerambursabila cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro, in intregime nerambursabila. Solicitantii vor suporta doar cheltuielile neeligibile, atunci cand acestea intervin in cadrul proiectului (comisioane, impozite, taxe, mijloace de transport, utilaje second-hand).
Conditii de eligibilitate cerute:
• Firma trebuie sa aiba cel putin un an fiscal integral, incheiat cu bilant contabil;
• Beneficiarii trebuie sa fie din categoria microintreprinderilor, cu cel putin un angajat cu norma intreaga, dar nu mai mult de noua angajati si cu o cifra de afaceri de pana la doua milioane de euro;
• Proiectul trebuie realizat in spatiul urban;
• Valoarea proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre aproximativ 100.000 de lei si 3.000.000 de lei;
• Ajutorul acordat este cuprins intre 25.000 de euro si 200.000 de euro. In cazul in care valoarea proiectului este mai mare, diferenta este suportata de beneficiar din fonduri proprii;
• Domeniile de activitate acceptate sunt numeroase, avand prioritate activatile de productie;
• Locul de implementare al proiectului nu trebuie sa fie in Bucuresti – Ilfov, considerata o regiune dezvoltata, ci in celelalte orase ale tarii.
2. Programul National de Dezvoltare Rurala
Deschidere estimata: Luna Martie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: da.
PNDR va deschide, la fel ca si in 2015, un numar de 6 linii de finantare interesante pentru beneficiarii privati, doua dintre acestea fiind destinate activitatilor economice, altele decat agricultura, realizate in mediul rural.
Masura 6.2 Infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale
Dupa cum ii spune si numele, aceasta masura este destinata infiintarii unor activitati economice in spatiul rural.
Conditii de eligibilitate cerute:
• Activitatea desfasurata nu trebuie sa fie din sfera agriculturii;
• Au prioritate activitatile turistice, mestesugaresti, sau de productie;
• Ajutorul nerambursabil este de 50.000 de euro pentru servicii, sau 70.000 de euro pentru activitati de productie;
• Nu se solicita contributie privata;
• Orice cheltuiala considerata de beneficiar necesara pentru implementarea proiectului este acceptata ca o cheltuiala eligibila (inclusiv plata utilitatilor, achizitia materiei prime etc).
Masura 6.4 Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole
La fel ca si in cazul masurii 6.2, sunt acceptate toate activitatile desfasurate in spatiul rural, cu exceptia agriculturii. Pentru siguranta, puteti verifica lista codurilor CAEN eligibile, disponibilape site-ul www.afir.info.
Deosebiri fata de masura 6.2:
• Ajutorul financiar nerambursabil este de 70% in cazul serviciilor sau 90% in cazul activitatilor de productie, dar nu mai mult de 200.000 de euro;
• Cheltuielile eligibile sunt bine definite in Ghidul Solicitantului, fiind acceptate in special construirea de cladiri, achizitia de echipamente noi, procurarea de softuri necesare;
• Beneficiaza de sanse sporite la finantare infrastructura turistica realizata in zonele cu potential ridicat.
3. Programul Operational Capital Uman
Deschidere estimata: prima jumatate a anului 2016.
Acest program va aduce oportunitati de finantare foarte atractive, pentru o gama variata de beneficiari eligibili. Totusi, in cele ce urmeaza va fi prezentat programul „Romania Creativa”, ce acorda microfinantari de pana la 25.000 de euro somerilor, persoanelor inactive, dar si salariatilor care vor sa devina antreprenori in industrii creative, precum: mestesuguri, industria publicitara, crearea si dezvoltarea de software, productia de jucarii, arhitectura, moda.
Nu se vor acorda finantari nerambursabile pentru firmele crate in Bucuresti – Ilfov. Beneficiarul va trebui sa-si inregistreze si sa-si demareze investitia in celelalte 7 regiuni ale tarii.
Pentru a primi finantare nerambursabila, trebuie sa parcurgi trei etape:
• In prima etapa, va trebui sa urmezi un program de educatie antreprenoriala, care sa te pregateasca pentru deschiderea si operarea societatii in conditii optime;
• Etapa a doua este rezervata pregatirii planului de afaceri si sustinerea lui in cadrul unei comisii de evaluare;
• Etapa finala permite solicitantilor cu planuri de afaceri viabile sa-si deschida firmele si sa porneasca activitatea descrisa in proiect. Este momentul in care va trebui sa creezi si locuri de munca, pe care le vei pastra o perioada de timp mentionata in Ghid.
Proiectele nu vor putea fi depuse de viitorii antreprenori in mod direct, ci vor fi derulate prin intermediul unui Administrator de grant (ONG sau Institutie publica, cel mai probabil).Sursa:avocatnet.ro
Iulian Ionescu