O noapte la muzeu… în variantă aiudeană

0
280

Sute de elevi din Aiud și comunele apropiate au luat cu asalt sălile Muzeului de Științe ale Naturii din municipiu pentru a petrece o noapte la muzeu.

Considerat ca fiind cel mai vechi muzeu de gen din România, primele sale exponate datând din perioada anilor 1650-1700, muzeul aiudean a găzduit, cu ocazia evenimentului european „Noaptea Muzeelor” o interesantă expoziție… etnografică.

Organizată de cele două muzee ale municipiului Aiud în colaborare cu Primăria Comunei Livezile și prezentată, la deschidere, într-un mod original de către gazde, acestea fiind îmbrăcate în costume tradiționale specifice zonei, expoziția a avut un ghidaj permanent făcut de un grup de elevi de la școlile din oraș care au primit o diplomă ce le atesta faptul că au fost ,,Muzeograf pentru o zi”.

Noua expoziție tematică din noaptea muzeelor, având ca titlul „Mărturii ale activității materiale și artistice din comuna Livezile” a cuprins un număr de câteva zeci de obiecte de uz casnic și îmbrăcăminte specifice comunei, care au fost împrumutate de către comunitatea și primăria comunei.

Deși prezentată într-un cadru impropriu, dat fiind că sala de expoziție a Muzeului de Istorie din municipiu, locul pretabil, unde de obicei se organizează astfel de expoziții ocazionale, nu mai este funcțională, ea suferind unele lucrări de consolidare și intervenție rapidă finanțate de Ministerul Culturii, expoziția organizată de colectivul muzeelor aiudene. Expoziţia ce a adunat exponatele din patrimoniul muzeal, a stârnit interesul sutelor de elevi și părinți, vizitatorii fiind plăcut surprinși de originalitatea și valoarea obiectelor prezentate.

Aranjată în așa fel încât să redea atmosfera unui interior de casă țărănească, expoziția va putea fi vizitată până în data de 24 mai, dată la care obiectele etnografice își vor relua locul în expoziția etnografică permanenbtă a comunei Livezile.

În plus, de vizitarea sălilor muzeului aiudean și a expoziției etnografice, la inițiativa lucrătorilor celor două muzee, elevilor și copiilor prezenți li s-a dat ocazia să-și manifeste îndemânarea și talentul în cadrul unui atelier în care au fost confecționați câțiva zeci de ,,magneți pentru frigider”, magneți cu care copii vor decora frigiderele familiilor lor.

 

Dorel Lazăr

jurnalist independent

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.