,,NU SUNT EXCENTRIC. SUNT ADEVĂRAT”
– interviu în exclusivitate cu maestrul Murivale Mureşan Vasile –
Maestrul Murivale Mureşan Vasile a avut eleganţa să ne acorde un interviu, în exclusivitate, despre direcţiile în arta plastică românească, despre excentricul şi nonconformismul artei sale şi să lămurească răutăţile apărute în media românească.
Alexandru Preda: Maestre, de unde începe biografia artistului, şi dacă puteţi preconiza pe ce perioadă se poate întinde ?
Murivale Mureşan Vasile: Primele lucrări, fără un contur precis artistic încep în perioada de şcolarizare, la casa de copii din Prundu Bârgăului anii ’70.

ACRILIC PE PANZA
Alexandru Preda: Cum a fost prima expozitie şi ce s-a schimbat în tot acest timp?
Murivale Mureşan Vasile: Prima expoziţie a fost în anul 1979 la Bistriţa în sala de expoziţii de la Casa de Cultură, unde am expus peisaje şi o lucrare cu o cruce în flăcări şi un şarpe care urca pe ea. O numeam “M-am întors din iad”. Directorul s-a speriat şi m-a rugat să o scot din expoziţie… Voiam să fiu rebel atunci. Ca toată perioada primei tinereţi, mai ales într-o EPOCĂ COMUNISTĂ.

ACRILIC PE PANZA / ULEI PE PANZA
2006
Alexandru Preda: Sunteţi un artist rebel şi nonconformist. Îmi puteţi spune dacă în tinereţe ati mituit condunctorii de tren cu desene, sau dacă ati plătit în natură modele de atelier pentru a le desena nud?
Murivale Mureşan Vasile : Nu am mituit niciodată un conductor de tren, aceasta e o ficţiune în- PROBLEME CU IDENTITATEA- din proza lui Mircea Nedelciu apărută în 1989 la “Cartea Românească” în volumul “Şi ieri va fi o zi”. Întodeauna am văzut pictura ca un lucru grav şi profund.
Alexandru Preda : Cum definiţi Gorjul, dar pe Brâncuşi?
Murivale Mureşan Vasile : Gorjul (Târgu-Jiu), l-am vizitat în anul 2000 cu nişte prieteni francezi, după ce revăzusem Parisul, atelierul lui Constantin Brâncuşi. Am fost impresionat de complexul monumental gândit în ideea de axă, aidoma axei de la Paris. Nu am fost impresionat că parcul unde se află Poarta Sărutului era nepieptănat, puţin sălbatic. Poate între timp lucrurile au fost puse mai bine în valoare.

17 MARTIE 2012 – PARIS
ATELIERUL LUI CONSTANTIN BRANCUŞI
Am mai văzut un muzeu de artă cu lucrări bogate şi impresionante. Acolo am constatat că pictorului Ion Musceleanu era un colorist de excepţie. Gorjul ca multe oraşe care s-au reaşezat în regim administrativ comunist îmi părea neinspirat. Puţine clădiri de epocă mi-au rămas în minte, ansamblul era un punct turistic de excepţie, dar parcă nesuficient pus în valoare. Lângă Coloană am avut emoţii, îi simţeam prezenţa lui Dumnezeu lângă maestrul din Monparnas-Impasrosin.

ACRILIC PE PANZA
2012
Alexandru Preda : Se spune că aţi fost favoritul maestrului Corneliu Baba, ne puteţi face o descriere a perioadei şi a modului în care l-aţi cunoscut pe acesta?
Murivale Mureşan Vasile: Nu am fost favoritul maestrului Corneliu Baba.
Când l-am cunoscut păream mezinul familiei. Mirel Zamfirescu era copilul de suflet, dar domnia sa m-a apreciat şi m-a ajutat cât a putut, mi-a recunoscut talentul, chiar mi-a cumpărat două lucrări pentru a mă încuraja într-un moment dificil.

ACRILIC PE CARTON
2011

ACRILIC PE PÂNZĂ
2012
Pe domnia sa l-a ajutat George Enescu în tinereţea sa, poate asta pentru el a fost o răsplată de continuitate. Cândva am fost la Liveni şi am pictat peisajul de acolo şi scriam scrisori meastrului din Liveni, era foarte bucuros, chiar mi-a trimis 500 de lei ce era mult atunci aşa ca să mă incurajeze să stau să lucrez.
Alexandru Preda:Aveţi o amantă artistică? Adică, în afară de pictură cochetaţi şi cu altceva , cum ar fi sculptura sau fotografia?

ACRILIC PE PANZA
2010

FOTO RODICA MIRITA
Murivale Mureşan Vasile: Îmi place să fiu în singurătatea mea înconjurat de căţei şi plante pe care să le ud seara şi dimineaţa şi din când în când să le sărut.
Ce e drept le ud gol puşcă şi ştiu că ele ce vad “văd cu ochii sufletului care este de natură divină” de aceea mi-am făcut un autoportret nud îmbrăţişând o floare.
Alexandru Preda: Pe bune, aveţi o amantă sau mai multe?
Murivale Mureşan Vasile: Nu îmbrăţişez ideea de infidelitate în viaţă. M-am ars şi acum nici iaurt nu mai vreau. Pictura e iubirea mea, e copilul meu talentat pe care îl iubesc, îl cresc, mă lupt cât pot pentru el şi îl port cu demnitate în lume.

ULEI PE PANZA
1983
Alexandru Preda: Care este directia sau tendinţa actuală în pictura românească?
Murivale Mureşan Vasile: Azi este o tendinţă de a face lucrări uriaşe, impresionante, cu mesaj. Cei care nu sunt aleşi de conjunctură rămân credincioşi unui stil sau demers plastic care să-i confere credibilitate. Din nefericire se face o artă mai puţin colorată şi se utilizează tehnologia care dă lucrărilor o stare seacă, nepersonală, neatractivă, nehrănitoare de sentimente.
Alexandru Preda : Unii consideră erotismul ca o vulgaritate, alţii o privesc pe ascuns, dumneavoastră aţi încercat un asemenea proiect. Expoziţia ,, Rai Cocoshneth -homo Erotic Art “ deschisă la Art Jazz Club cum a fost privită de critică, dar de public?
Murivale Mureşan Vasile: “Rai Cocoshneth -homo Erotic Art” se referă la erotismul homosexual şi am făcut o lucrare ca o stare de nişă pentru că în spaţiul plastic, arte vizuale acest teritoriu nu era cercetat. Am abordat zona cu mare atenţie, astfel de teritorii nu aduc apă la moară.

BAIT PE HARTIE
2012
Erotismul nu este vulgar atâta timp cât e făcut cu sinceritate şi profesionalism, e o parte important a vieţii. Pornografismul accentuat azi poate creea bruiaj. Din nefericire se constată că nu se mai cumpără pictura erotică de la nud până la erotisme. Televiziunile non-stop acapareză teren şi elimină din competiţie arta de factură erotică. Expoziţia a fost prezentată de Corneliu Antim. Nu a bulversat pe nimeni într-o galerie unde intrau doar maturi. A fost nostimă. Nu s-a oripilat nimeni. Apoi sunt mulţi artişti care şi-au făcut în contemporaneitate autoportret nud: Robert Maplethorpe, Jean Michael Basquiat, Lucien Froide, Egon Schile.
Alexandru Preda : În unele articole din presa scrisă vi s-a făcut o prezentare de artist excentic care arată românului ,, un cur de pictor celebru” pe reţelele de socializare. Cum ati privit aceste comentarii şi ce impact au avut acestea în cariera artistică?
Murivale Mureşan Vasile: Comentariul la lucrarea lui Ana Bănică- „Opus Murivale”, care era o lucrare de master la Academia de Artă pe tema „Homosexualitatea în arta plastică”. Jurnaliştii nu au înteles sensul lucrării.

LUCRARE DE MASTERAT LA ACADEMIA DE ARTA
2004
FOTO LUCIAN OLTEANU
Erau fragmente din corpul meu acoperite de flori într-o cadă, expus pe acoperişul casei, un fel de Marat contemporat ucis de societate, marginalizat şi însingurat.

LUCRARE DE MASTERAT LA ACADEMIA DE ARTA
2004
FOTO LUCIAN OLTEANU
Lucrarea are un dramatism adecvat temei, era un act de curaj de a face expresie plastică imediat după ce s-a abrogat articolul 200 care incrimina relaţiile sexuale de acelaşi sex.

LUCRARE DE MASTERAT LA ACADEMIA DE ARTA
2004
FOTO LUCIAN OLTEANU
În 1997 am expus o lucrare în caracter homo erotic la galeria „Eforie” la expoziţia erotică „Şi nimeni nu s- înecat de necaz”. Era vorba de iubirea lui Ghilghameş pentru iubitul său Enkidu. „Opus Murivale” era o lucrare în caracter de artă socială. Termen pus pe scenă de Josef Beuyse.
Alexandru Preda : Să trecem peste răutăţi şi să revenim la activitatea dumneavoastră artistică. În proiectul ,,POZE CU DUMNEZEU”, unde este poziţionat Murivale?
Murivale Mureşan Vasile: În lucrarea de factură socială “Poze cu Dumnezeu”, ce conţine fotografii ale prietenilor în faţa unui tablou Sixtine Zero- triptic semnat Murivale, scenă din Sixtina Vaticanului. Actul de a poza se vrea o dorinţă de a crede în iubirea de apropaele tău cu gândul la Dumnezeu cel protector şi iubitor de oameni, făcuţi după chipul şi asemănarea sa.
Alexandru Preda: Îmi place ideea ,,RUFE DIVINE – SIXTINE ZERO ” şi sună frumos. Din ce poezii ,, furaţi” aceste titluri ?
Murivale Mureşan Vasile:“Rufe divine- Sixtine Zero” sunt dechalchioeri după plafonul sixtin în formă de monotip pe folii de plastic care le expun în spaţiul

EXPOZITIE DE O ZI
16 SEPTEMBRIE 2012
environmental, lucrare care s-a desfăşurat pe 9 ani de lucru şi care era pe mai multe materiale. Au fost 9 expoziţii în acest sens în mai multe locuri: Bucureşti, Bistriţa, Paris, Monaco.

ULEI PE PANZA
2012
Titlul vine de la Sixtina Michelangionească şi Km 0 Bucureşti. Da poate fi şi un titlu de film, şi chiar este un film făcut de Lucian Olteanu pentru TVR 2 în 2003 care a luat Marele Premiu la Festivalul de Artă de la Călăraşi pentru filme documentare de artă. Titlul ar veni de la un prieten care mi-a spus că par a fi hainele lui Michelangelo puse la uscat după ce a terminat Plafonul Sixtin.
Alexandru Preda: ,,Sixtina lui Murivale”, este o lucrare de cartea recordurilor, aţi avut reproşuri că aţi ,,uitat” unii pictori pe-afară ?
Murivale Mureşan Vasile: Da, “Sixtina lui Murivale” este o lucrare de factură social, o arhivare într-un portret antropologic colectiv ce conţine

FOTOTAPET DE MURIVALE CU 20000 FOTOGRAME PORTRETE DE ARTISTI DIN ROMANIA- ROMUL NUTIU SI MURIVALE
FOTO LUCIAN OLTEANU
270.000 fotograme cu artişti captate la vernisaje, artişti vizuali şi nu numai, o lucrare cu titlu polemic care se desfăşoară pe 12 ani, dar unde nu am reuşit să cumprind toţi artiştii vizuali din România, doar o parte. E un priect care mi-a adus un premiu al U.A.P. în 2005 când am expus 20.000 de fotograme în ,,Galeria HT 003”.
Alexandru Preda : Un tablou, la dumneavoastră, este gata din prima sau reveniţi mereu şi consideraţi că mai aveţi totuşi de pictat ceva?

Murivale Mureşan Vasile : Pictez ca să mă simt mai puţin singur este vorba maestrului Corneliu Baba. Pictez ca şi când aş face un act de iubire, nu trişez, cred cu tot sufletul în ce fac, pun toată priceperea pentru a ieşi un tablou viabil, viu şi credibil Mă interesează să fie adevărat şi unic. Uneori lucrez mult şi ajung într-un loc cu munca la care nu m-am gândit.
Alexandru Preda : Mie îmi place MURIVALE MURESAN VASILE, chiar dacă pare excentric şi noncomformist, iar de aceea întreb: ce are în plus artistul faţă de ceilalţi muritori ?
Murivale Mureşan Vasile: Falsă ideea că sunt excentric. Sunt adevărat, am trudit mult ca să mă instruiesc în domeniul artelor vizuale, îmi plac temele grave, măreţe, cred într-un ideal în care identitatea noastră ca artist român să fie luată în serios de noi românii, europeni care nu trebuie să fim întârziaţi la actul artistic contemporan…Curajul acesta se plăteşte cu viaţa.
Alexandru Preda : Care este gândul bun transmis în 2013 omenirii, prin intermediul ziarului ,,Gazeta de Mâine”, de MURIVALE MUREŞAN VASILE?

ULEI PE METAL
2008
Murivale Mureşan Vasile: Da, în 2013 aş vrea să continui anumite proiecte începute, potretul colectiv sau teme din viaţa lui Iisus. Îmi doresc achiziţii şi mai multă focalizare asupra artei mele. Simt că am multe de pictat şi de spus acum când sunt la maturitatea de a întelege ce se întâmplă cu lucrurile majore în lume artei.
Alexandru Preda: Dragă Murivale îţi mulţumesc pentru acest interviu şi îţi doresc realizări remarcabile pe mai departe.
A consemnat,
Alexandru PREDA
