MUNICIPIUL MOTRU VA AVEA UN MONUMENT AL MINERULUI

0
271

MUNICIPIUL MOTRU VA AVEA UN MONUMENT AL MINERULUI

                   În luna noiembrie 2005, Consiliul Local Motru îşi dădea acordul pentru aprobarea amplasamentului unui „Monument al minerilor” în municipiul Motru, în zona Strada Macului II – Bulevardul Trandafirilor. Anul trecut, de ziua Sfintei Varvara, pe platoul din faţa Casei Sindicatelor din Motru s-a desfăşurat ceremonia de sfinţire a locului unde va fi amplasat acest monument.

În această lună, Primăria Motru a contactat o firmă bucureşteană, care se va ocupa de realizarea şi montajul edificiului. Realizat din granit masiv, monumentul va avea 3 trepte în jurul lui, o înălţime de circa5 mşi o greutate aproximativă de 15 tone. Pe cele patru faţade ale sale, pe tăblii de cupru vor fi gravate numele acelor mineri care şi-au pierdut viaţa în accidentele petrecute în exploatările de cărbune ale bazinului motrean.

                    Monumentul va avea şi o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a acestor locuri. Lucrările vor demara în curând şi sunt necesare circa două luni pentru a fi finalizate. Primăria Motru va oferi suportul necesar bunei desfăşurări a lucrărilor. De asemenea, şi domnul Cristea Fluieratoru, şeful Departamentului Zonal al Sindicatelor de Subteran şi Conexe Motru a fost de acord să sprijine cu tot ce se poate realizarea monumentului, adăugând: „N-a fost nicicând uşor să fii miner! Dureros este ca de-a lungul anilor multe familii au trecut prin grele încercări, atunci când accidente grave întâmplate în minele Motrului au adus lacrimi şi tristeţe. Memoria acestor ortaci merită cinstită! Mereu îmi voi arăta disponibilitatea pentru a scrie pagini în istorie despre mineritul motrean. Ştiu că zilele mineritului de subteran sunt numărate, de aceea obiectivul meu este ca una din minele care se vor închide să devină muzeu. Amplasamentul Monumentului Minerului în faţa Casei Sindicatelor este perfect, ţinând cont şi de faptul că aici există deja o sală în care am reuşit să strâng şi să păstrez mărturii ale unei îndeletniciri care a dat naştere unui oraş.”

a consemnat,

Ana Ionele

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.