Motreni, la pas prin Europa

0
247

Echipa Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Motru, Fireflies, s-a numărat printre finalistele competiţiei Euroscola la nivel naţional, dintr-un total de aproximativ 60 de colegii înscrise în competiţie. Colegiul de la Motru a ocupat locul al III-lea, clasare ce i-a asigurat ,,un loc” în Parlamentul European.

Proiectul a presupus o serie de activităţi de voluntariat duse pe teritoriul României la care au participat cei 24 de elevi înscrişi ai colegiului motrean, activităţi axate în primul rând pe ajutorarea persoanelor vârstnice. ,,Acest proiect presupune un program de activităţi de voluntariat. În acest proiect, noi am iniţiat o serie întreagă de activităţi canalizate pe relaţia cu persoanele vârstnice şi împreună cu cei 24 de elevi care au făcut parte din acest proiect am iniţiat o serie de acţiuni, excursii cu persoanele vârstnice, jocuri de şah, de table în Parcul Municipiului Motru, vizite la domiciliu şi chiar am ajutat persoanele vârstnice cu probleme sociale. Am fost chiar la o bătrână şi i-am făcut ecologizare în gospodărie, am ajutat-o cu diferite produse, am consiliat-o, pentru că este în vârstă şi nu mai are pe nimeni. Pot spune că aceste activităţi continuă, noi nu am rupt legătura cu persoanele pe care le-am ajutat, ba mai mult am încheiat o serie de parteneriate cu Sindicatul Pensionarilor din Municipiul Motru, dar şi cu un azil de bătrâni din Şişeşti, judeţul Mehedinţi”, a precizat Nicolae Negrea, profesor de istorie în cadrul Colegiului Naţional „George Coşbuc”.

Alături de Martin Schulz

Grupul de 24 de elevi, alături de profesorul coordonator Nicolae Negrea, a desfăşurat o serie de activităţi în cadrul Parlamentului European în care au fost dezbătute probleme legate de migraţia forţei de muncă, ecologie, economie, geopolitică şi aşa mai departe. Elevii s-au întâlnit cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, cu Rainer Wieland, vicepreşedintele Parlamentului European, dar şi cu doi comisari, comisarii pentru drepturile omului şi pentru justiţie. ,,A fost o experienţă unică şi interesantă. Faptul că am ocupat locurile europarlamentarilor, că am votat, că am avut ocazia să-i punem întrebări vicepreşedintelui Parlamentului European, Rainer Wieland, ne-a făcut să ne simţim importanţi, ne-a făcut să credem că putem contribui la construcţia economică şi spirituală a Europei. Jocul Eurogame ne-a ajutat să învingem barierele de comunicare şi să cunoaştem alte culturi, căci a trebuit să participăm fiecare la acesta în echipe formate cu alţi trei membri de naţionalităţi diferite. Ne pare rău însă că am pierdut la proba de baraj şi nu am putut să aducem cupa EUROSCOLA în România, totuşi am ajuns în finală cu două echipe, ceea ce a fost o realizare importantă pentru noi”, au precizat elevii participanţi.

O motreancă, avocat la CEDO

Profesorul Nicolae Negrea afirmă că a avut parte şi de o surpriză neaşteptată, întrucât în timpul vizitei la Strasbourg a întâlnit o fostă elevă a colegiului din Motru care astăzi este avocat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. ,,Am avut parte şi de un lucru neaşteptat, am întâlnit o fostă elevă de la filologie de la colegiul nostru, pe nume Ana Matei, actualmente avocat la CEDO. Aceasta a reuşit să ne faciliteze o vizită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu un grup de şase elevi. Am avut o discuţie extrem de interesantă cu Ana Matei, o persoană care zic eu că face cinste colegiului, oraşului şi chiar judeţului nostru”, a mai spus profesorul motrean.

 Vizită la obiective turistice importante din Europa

În drumul lor spre Strasbourg, elevii Colegiului Naţional „George Coşbuc” au avut parte de o experienţă unică, vizitând locuri încărcate de istorie ale Europei, de la Budapesta, Maribor, Veneţia şi până la Izvoarele Rinului. ,,Activitatea elevilor a fost strâns legată şi de o serie de excursii. Am vizitat Budapesta, apoi am mers la Praga, unde am vizitat centrul istoric al oraşului, după care am ajuns la Strasbourg. Excursia a continuat, am vizitat Izvoarele Rinului, un peisaj mirific şi o experienţă geografică deosebită. Am mers la Zurich, în Elveţia, am vizitat oraşul, apoi ne-am oprit la Milano, am vizitat Domul din Milano şi Castelul Sforzesco. Cea mai interesantă vizită a fost însă la Veneţia, unde elevii s-au  plimbat cu gondola, au vizitat Palatul Dogilor, Piaţa San Marco şi au plecat de acolo cu o serie întreagă de amintiri. Ultima noastră oprire a fost peştera de la Postojna din Slovenia care este considerată una din cele mai mari peşteri din Europa”, a mai adăugat profesorul de istorie Nicolae Negrea.

Alexandru PREDA

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.