MIRCEA GEOANĂ: PSD TREBUIE SĂ CÂŞTIGE INTEGRAL MOMENTUL ELECTORAL DIN 25 MAI

0
285

geoana

PSD trebuie să câștige momentul electoral din 25 mai pentru a demonstra clar că este principala forță politică din România prin îndeplinirea integrală a trei obiective: victoria detașată la alegerile europene, obținerea sprijinului majoritar al populației pentru noua Constituție și validarea referendumului constituțional.

Decizia de suprapunere a celor două momente electorale schimbă dinamica politică și obligă PSD și USL să aplice pe 25 mai o strategie complet diferită pentru mobilizarea masivă a alegătorilor.

Am condus campaniile pentru alegerile europarlamentare din 2007 și 2009. Știu cât de greu se motivează activul de partid și electoratul ca să participe atunci când alegerile nu par a avea o miză. Știu cât de greu este să convingi cele mai importante figuri ale partidului să candideze și să opteze pentru o cariera europeană, când miza naturală este politica în România.

Cu toate acestea, nu avem voie să ne facem iluzii și să ne păcălim singuri. Nu se poate să uităm că cele mai recente momente electorale similare — alegerile europene din 2009 și referendumul de demitere din 2012 — au mobilizat doar 27%, respectiv 46% dintre alegători! Insuficient pentru victoria dată de îndeplinirea celor trei obiective asumate. Prin urmare, este necesară o campanie puternică, o campanie care să poată face diferența și să asigure o mobilizare masivă a alegătorilor. Este o condiție obligatorie pentru a nu ne trezi în seara zilei de 25 mai că, în loc să sărbătorim victoria clară a PSD, intrăm în dispute sterile despre cine a pierdut referendumul.

geoana ponta

Pentru a evita o asemenea situație cu consecințe politice și electorale grave asupra competiției prezidențiale de la finalul anului, PSD și USL trebuie să adopte o strategie radical modificată față de cea traditională aplicată la alegerile europene. Nu putem câștiga complet momentul electoral din 25 mai decât dacă aruncăm în luptă cea mai bună ofertă electorală și cei mai credibili candidați. De asemenea, trebuie mobilizați cei mai buni comunicatori pe teme interne, europene și constituționale pentru a convinge cetățenii României de două lucruri: că trimitem la Bruxelles oamenii cei mai buni pe care îi avem și că modificarea Constituției privește problemele cetățeanului, nu reglarea sferelor de putere. Un nou eșec al unui proiect mare propus de USL va scădea încrederea românilor în capacitatea Uniunii Social Liberale de a implementa proiecte mari și de a conduce România în următorii ani.

Dacă șansa relansării economiei Românești și a refacerii nivelului de trai al românilor depind atât de mult de ceea ce se întâmplă la Bruxelles, atunci pe 25 mai vor câștiga cei care se vor prezenta în fața alegătorilor cu oamenii cei mai bine pregătiți și mai experimentați, cu oameni care pot face față provocarilor politicii europene la cel mai înalt nivel, aparând și promovând competent și de la un cu totul alt nivel interesele țării.

S-a vorbit mult despre listele PSD pentru alegerile europene. Numele meu a fost vehiculat în acest context. Însă, misiunea mea principală rămâne politica internă și știu că pot ajuta ca PSD să-și îndeplinească obiectivele politice și guvernamentale, rămânând activ în plan intern și ajutând în plan extern, mai ales că avem un an complicat în față.

Rămân, însă, la opinia că această campanie trebuie să fie mai mult decât o compilare de nume pe o listă, fără tracțiune reală în partid și la nivel electoral. Așa cum se face și la nivel european, campania noastră electorală trebuie personalizată. Capul de listă trebuie să fie și candidatul PSD și al României pentru poziția de comisar european. Trebuie să fie o persoană cu experiență și credibilitate în Europa, un om cu greutate politică pentru a putea aduce avantaje reale României. Este o propunere pe care i-am făcut-o premierului în urmă cu câteva luni și sunt convins că o va lua în calcul, mai ales că, din dorința de a aduce cetățenii mai aproape de viitorul executiv continental, Europa personalizează alegerile, iar familiile politice vin cu propuneri pentru președintele Comisiei — Martin Schultz, Michel Barnier, Guy Verhofstadt sau Olie Rehn. Nu e normal ca și ‘miniștrii’ europeni să fie desemnați în același mod? Asta ar rezolva și problema rolului președintelui României în nominalizarea viitorului comisar. Adică niciun rol.

În aceste condiții, liderii PSD vor trebui sa facă o campanie perfectă, zi și noapte, cot la cot cu restul colegelor și colegilor și să guverneze fără greșeală.

Mircea GEOANĂ

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.