Crin Antonescu are vocația trădării. Liderul PNL a forțat ruperea USL, a obligat formațiunea pe care încă o mai conduce să trădeze toate angajamentele asumate în fața alegătorilor Uniunii, iar acum, când se află într-un moment politic delicat, vrea să rupă partidul de familia ideologică a liberalilor europeni și să îl transfere în barca PPE.
E o mișcare conjuncturală, care denotă o lipsă crasă de consecvență și care ascunde disperarea liderului liberal în fața rezultatului dezastruos înregistrat în scrutinul de pe 25 mai de PNL, ca urmare a strategiei pierzătoare pe care a impus-o partidului. Crin Antonescu îi acoperă astfel de ridicol pe liberali în ochii partenerilor europeni, în contextul în care nu mai departe de acum o lună de zile liderul PNL dădea asigurări că locul formațiunii sale este în ALDE. Să ne aducem aminte ce declara Crin Antonescu într-o conferință de presă susținută pe 7 aprilie 2014: ‘Trebuie să spun încă o dată, nu au existat discuții, întâlniri sau angajamente între mine și domnul Joseph Daul sau alți reprezentanți sau lideri ai PPE. Punct. Suntem și rămânem membri ai ALDE’.
Foarte probabil, Traian Băsescu nu este străin de această schimbare la 180 de grade a președintelui PNL. De dragul lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a încercat să desființeze USL și a întors armele împotriva unui guvern al cărui program a fost revalidat inclusiv de către liberali acum trei luni de zile. Tot ce a mai rămas de făcut este să ducă partidul în PPE, pentru a întări majoritatea PPE în Parlamentul European, influențând astfel negocierile pentru șefia Comisiei Europene. Culmea este că gestul de trădare al lui Crin Antonescu față de ALDE nu schimbă cu nimic raporturile de forțe din Parlamentul European, în condițiile în care diferența dintre populari și socialiști este mai mare decât numărul europarlamentarilor liberali.
De altminteri, mișcarea pe care Crin Antonescu încearcă astăzi să o impună PNL este copiată la indigo după demersul similar care l-a avut drept artizan pe Traian Băsescu, atunci când a forțat PD-ul să părăsească Internaționala Socialistă pentru a se alătura PPE. Crin Antonescu dovedește prin acest gest care vine în flagrantă contradicție cu vocația istorică a PNL, că nu este nimic altceva decât o sosie a lui Traian Băsescu.
Printr-un singur gest, Crin Antonescu aruncă la coș o frumoasă istorie liberală care a supraviețuit comunismului și chiar agitatei sale vieți postdecembriste. Dacă ar fi consecvent cu noua identitate, PNL ar trebui să-și schimbe și denumirea în PLD. Și atunci, ce diferență mai este între Stolojan în 2009 și Antonescu în 2014? Niciuna.
Acestea fiind zise, mă surprinde și tonul agresiv folosit de fostul președinte Ion Iliescu la adresa lui Crin Antonescu. Acest gen de limbaj nu este demn de un fost Președinte al României. Critica este justificată, invectivele nu. Crin Antonescu are un comportament inacceptabil din punct de vedere politic și va fi sancționat de către electorat.