Lovitură sub centură pentru piețari
Am aflat de la Direcţia Agricolă a județului Alba că speculanților din domeniul agricol li se pregătește o surpriză neplăcută. Potrivit specialiștilor direcției, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un proiect de hotărâre, care urmează să fie aprobat în cursul lunii viitoare, prin care producătorii pot obţine certificatele numai după avizul prealabil al asociaţiilor de profil.
Noul act normativ va impune ca certificatele de producător să fie emise, anual, pe numele persoanelor fizice şi vor conţine un sistem de codificare pentru identificarea acestora.
Se pare că în curând sistemul care parazitează de ani buni agricultura ar putea dispărea curând, lăsând locul adevăraţilor producători agricoli.
Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de MADR, certificatele de producător vor fi emise doar pe numele celor care muncesc pământul şi dovedesc acest lucru printr-un aviz eliberat de asociaţiile de producători din care fac parte.
“Atestarea profesională a solicitanţilor de certificat de producător se realizează de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, precum şi de către structuri teritoriale de consultanţă agricolă, după caz, care se înregistrează în acest scop la primăriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale”, se arată în documentul citat și postat pe site-ul MADR.
Mai mult de atât se pare că în agricuștura va „coboră cătănia din pod” și că totul va fi verificat „la sânge”. Astfel, ca şi noutate, situaţia declarată de producătorii agricoli va fi verificată în teren, astfel încât falşii producători nu vor mai avea cum să se ascundă, iar certificatele de producător şi concordanţa conţinutului acestora cu produsele care se comercializează vor fi verificate pe întreaga durată a activităţii din pieţe de către administratorii pieţelor, împreună cu personalul din subordine şi reprezentanţi împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi ai structurilor subordonate, cu sprijinul poliţiei şi al jandarmilor. Toate datele înscrise de producătorul agricol în cerere sunt verificate de asociaţiile sau organizaţiile din agricultură şi sunt certificate de către primăriile în a căror rază teritorială își are solicitantul exploataţia. Ca urmare a acestor acțiuni angajaţii unor primării de comună din judeţ, nu mai pot să emită pe baza unor date false certificatele de producători. Odată cu modificarea legislaţiei în vigoare, aceştia vor plăti din greu în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Potrivit proiectului de hotărâre, primarii care eliberează certificatul de producător fără existenţa vizei structurilor asociative profesionale şi a procesului-verbal de verificare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
Mai mult de atât reglementarea ce va fi adoăptată prevede pedepse și pentru administratorii de piete care „închid ochii” și închiriază taraber celor ce nu sunt în regulă cu actele de păroveniența a legumelor și fructelor. Proiectul cuprinde pedepse aspre . în acest sens în act se tipulează că: “Închirierea de mese şi cântare, fără verificarea existenţei şi valabilităţii certificatului de producător, neorganizarea acţiunilor de control de către administratorul pieţei şi neluarea de către acesta a măsurilor pentru îndepărtarea din piaţă a persoanelor care nu posedă certificat de producător, precum şi necompletarea la zi de către administratorul pieţei a Registrului de evidenţă a producătorilor individuali şi a comercianţilor se sancţionează cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar intermediarii, cu până la 10.000 de lei, se arată în sursa citată.
Dorel Lazăr
[…] mai multe despre Lovitură sub centură pentru piețari | Gazeta de […]