Lidice a existat și în România!

0
537

Lidice a existat și în România!

Este binecunoscut masacrul Nazist de la Lidice din fosta Cehoslovacie, unde un întreg sat a fost ras de pe fața Pământului. Dar lumea trebuie să știe și să nu uite că doar la Lidice au fost săvaârșite acte de o cruzime ieșită din comun. NU! Fapte ieșite din comun, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial s-au întâmplat și în România, în satul transilvănean Ip. Aici, „în noaptea de 13 spre 14 septembrie (1940), trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség (“Straja naţiunii”) au declanşat un holocaust… precedat de torturi şi violuri.”

Armatele ungare au pătruns pe teritoriul nord-vestic al Transilvaniei în urma unei decizii luate la 30 august (1940) și anume Tratatul de la Viena. La masacrul de la Ip au luat parte pe lângă soldații hortiști și etnicii maghiari, fiind ucise 157 de persoane. Numărul total al victimelor în primele 11 luni ale ocupației ungare s-a ridicat la 1.000 de victime, înșă numărul celor care au fost supuși altor atrocități (arestări, profanări, violuri, schingiuiri, bătăi) se ridică la 22.715.

Dacă alții nu uită răul și nedreptățile ce s-au abătut asupra lor, omagiind eroii și tragându-i la răspundere pe cei vinovați, se pare că noi lăsăm totul uitării, în molozul și pământul ce a fost aruncat penste martirii neamului nostru. Mascarul de la Ip nu trbuie însă uitat fiind primul de acest fel din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, un adevărat genocid asupra românilor din Transilvania.

În (1983) la Ip a fost ridicat un monument de comperoare a victimelor, iar în anul (1995) localitatea a devenit comună martir.

Deci, domnul viitor prim-ministru, eu zic să excludeți din ecuație orice fel de alianță cu UDMR-ul, întrucât până în prezent niciun oficial maghiar nu și-a cerut scuze pentru atrocitățile săvârșite de Ungaria Hortistă în Transilvania.

Alexandru PREDA

 

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.