Săptămâna trecută, în trecere fiind prin ,,judeţul din inima ţării” am avut bucuria de a vizita cea mai mare cetate din România- Alba-Iulia, locul Marii Uniri de la 1918 şi oraşul unde se încoronează capetele regale, o emblemă a României trecute, astăzi în curs de modernizare şi reabilitare masivă, un loc cu potenţial turistic impresionant.
La Alba-Iulia, în inima cetăţii, în nava laterală de sud a Caderalei Catolice ,,Sfântul Mihail” se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara acoperit cu panglici şi coroane cu însemne ungare.
Iancu de Hunedoara, o personalitate marcantă a istoriei românilor S-a remarcat prin calitățile sale extraordinare de diplomat şi ,,cel mai mare strateg militar al Europei Centrale şi de Sud – Est”. Acesta a reusit să oprească la mijlocul secolului al XV-lea ofensiva turcilor spre Europa Centrală, să apere statele de la nordul Dunării de cucerirea otomană și prin aceasta să apere și civilizația europeană, fiind un exemplu pentru lumea apuseană care se hărțuia pentru interese mărunte.
Iancu uitat de români?!
În catedrala romano-catolică de la Alba-Iulia, românii par să-l fi uitat pe Iancu, nici măcar un fragment de tricolor nefiind aşezat pe sarcofagul acestuia, în schimb, ungurii ,,îşi fac de cap” săptămânal cu panglici şi coroane cu însemne maghiare.
S-a stins din viaţă în 1456, după ce a reuşit să stopeze ofensiva turcilor către vestul Europei în lupta de la Belgrad. Nu a căzut pe câmpul de luptă, ci răpus de o epidemie de ciumă izbucnită în tabără. Chiar şi sultanul Muhammad al II-lea (cuceritorul Constantinopolului) s-a întristat la auzul veştii că învingătorul său a murit. Papa Calixt al III-lea a dat o enciclică, prin care, în fiecare zi, la ora 12, se trag clopotele bisericilor catolice din toată lumea în memoria lui Iancu de Hunedoara, chemând credincioşii la rugăciune. Dacă la Vatican tradiţia se păstrează, iar duminica şi în timpul sărbătorilor religioase credincioşii se strâng în piaţa San Pietro pentru a recita rugăciunea dedicată lui Inacu de Hunedoara, împreună cu Sfântul Părinte, la noi, în inima României, românii nu fac nimic pentru a cinsti memoria lui Iancu, doar ungurii fac pe ,,dracu-n patru” şi îşi mai aduc aminte de cea mai importantă personalitate a Ţării Haţegului.
