Judetul Gorj, al doilea pe tara la cele mai putine adoptii

0
244

Judeţul Gorj, al doilea pe ţară la cele mai puţine adopţii

          Poate pare greu de crezut, dar statisticile spun că Gorjul ocupă locul doi, după Maramureş, fiind la egalitate cu Mehedinţiul în clasamentul judeţelor în care adopţia pare a fi un subiect tabu. Reprezentanţii Oficiului Român pentru Adopţii (ORA) spun că numărul copiilor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat, în timp ce numărul adopţiilor se menţine scăzut, în ciuda eforturilor de relaxare a legislaţiei în domeniu. Totuşi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, la nivelul judeţului nostru, de la începutul acestui an şi până în prezent, 17 minori au devenit copiii unor familii de gorjeni.

         Oficiul Român pentru Adopţii a realizat o analiză a numărului copiilor instituţionalizaţi şi cel al micuţilor declaraţi adoptabili. Analiza relevă faptul că numărul copiilor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat, în timp ce numărul adopţiilor se menţine scăzut. În clasamentul judeţelor în care adopţia pare a fi un subiect tabu, primul loc este ocupat de Maramureş, unde un singur copil din cei 1.432 din sistem a fost declarat adoptabil până în 12 noiembrie. Potrivit ORA, judeţele Gorj şi Mehedinţi ocupă, la egalitate, locul al doilea în acest clasament. Ambele judeţe au decis că adopţia este soluţia finală pentru câte patru copii, conform analizei Oficiului Român pentru Adopţii, care relevă un număr de 599 minori instituţionalizaţi în Mehedinţi şi 759 în Gorj. Personalul insuficient, lipsa de interes, prejudecăţile, legislaţia, lipsa tribunalelor pentru minori, toate acestea sunt enunţate ca fiind motivele pentru care majoritatea copiilor rămân în sistem până ajung adulţi, fără ca măcar să aibă şansa de a fi declaraţi adoptabili, deşi toţi, indiferent de vârstă, de starea de sănătate sau de etnie au, teoretic, dreptul de a avea o familie.

    Adopţiile gorjene, în 2012

   Reprezentanţii Compartimentului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au avut un volum mare de muncă şi în acest an. “În cursul acestui an, 17 copii au fost încuviinţaţi unor familii, care au fost atestate ca apte pentru adopţii; dintre aceşti copii, 10 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei în acest an, iar 7 anul trecut. De asemenea, avem 15 solicitări în curs de evaluare pentru obţinerea atestatului ca persoană sau familie aptă să adopte”, a explicat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

    Din nefericire, la nivelul judeţului nostru există cazuri de copii adoptabili, care, însă, din motive de etnie, vârstă sau stare a sănătăţii, nimeni nu îi doreşte. “Deşi există copii declaraţi adoptabili ei nu sunt adoptaţi datorită vârstei, handicapului sau etniei”, confirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Adopţia este un fenomen sociologic şi juridic foarte complex şi, în acelaşi timp şi controversat. În sens juridic, reprezintă o operaţiune prin care se creează raporturi de filiaţie şi rudenie civilă între persoane prevăzute de lege.

Carmina WEBER

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.