Ion Cupă solicită sprijin, colegilor parlamentari, pentru conservarea patrimoniului ce aparţine maestrului Constantin Brâncuşi

0
277

Ion Cupa

În urmă cu două zile, deputatul liberal Ion Cupă a cerut sprijin şi susţinere parlamentară pentru ‘conservarea şi protejarea imensului patrimoniu lăsat nouă şi generaţiilor viitoare de către maestrul Constantin Brâncuşi.

coloana fara sfarsit gazeta de maine

Declaraţia lui Ion Cupă s-a vrut a fi un omagiu adus celui mai cunoscut dintre gorjeni, Constantin Brâncuşi, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ,,Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.

,,Construcţia Ansamblului Monumental >>Calea Eroilor<< nu ar fi existat dacă nu erau alocate fonduri de la Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru liberal Gheorghe Tătărescu, un alt fiu de renume al Gorjului. Ansamblul a luat fiinţă după o muncă asiduă, fiind inaugurat pe 27 octombrie 1938, având în componenţa sa elementele atât de bine cunoscute, elemente ce au o puternică încărcătură simbolică şi artistică”, a declarat Ion Cupă în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul a vorbit şi despre eforturile pentru păstrarea creaţiei lăsate de Constantin Brâncuşi: ,,

,,În perioada anilor ‘’50, datorită percepţiei conducerii acelor vremuri cum că ar reprezenta >>un exemplu de sculptură burgheză<<, Ansamblul >>Calea Eroilor<< a fost lăsat în paragină. Decenii mai târziu Brâncuşi, precum şi capodopera artistică lăsată nouă în moştenire la Târgu-Jiu şi-a recăpătat adevărata valoare, valoare pe care deja şi-o impusese în afara graniţelor ţării noastre. De aceea, stimaţi colegi parlamentari, am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a aduce un omagiu celui mai cunoscut dintre gorjeni, Constantin Brâncuşi, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental >>Calea Eroilor<< din Târgu Jiu. Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a vă solicita să sprijinim, cu toate mijloacele, eforturile de conservare şi protejare a imensului patrimoniu lăsat nouă şi generaţiilor viitoare. Îmi exprim încrederea că, de anul viitor, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu va face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Astfel, operele lui Constantin Brâncuşi vor fi promovate şi apreciate la adevărata lor valoare”, a mai spus deputatul liberal ales în colegiul în care s-a născut Brâncuşi. ,,Vă spun că Ansamblul Monumental >>Calea Eroilor<< este unic şi merită văzut măcar o dată în viaţă, însuşi Brâncuşi spunând: >>‘Duceţi-vă să vedeţi ceea ce am putut să realizez eu – la Targu-Jiu!<<“, a conchis Cupă.

untitled-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.